Proiecte implementate Transparenta justitiei

Transparența justiției

Proiectul "Transparenta înfaptuirii justitiei si sporirea gradului de responsabilitate a judecatorilor" este o initiativa a Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei, sustinuta financiar de catre Fundatia Soros - Moldova, prin intermediul Programului de Drept. Acest proiect a demarat în luna octombrie 2004 si este preconizat pentru o perioada de sase luni.

Fiind un proiect pilot în Republica Moldova, acesta instituie monitoring-ul justitiei, în cadrul caruia este verificata respectarea principiului publicitatii procesului si este promovata realizarea acestui principiu. Pe parcursul implementarii proiectului este testata abilitatea justitiei moldovenesti de a deschide usa salii de judecata în fata cetateanului de rînd care îsi doreste sa asiste la proces.

Proiectul constituie o premiera în sensul asigurarii transparentei înfaptuirii justitiei si are urmatoarele

obiective imediate:

  • instituirea unui mecanism eficient de monitorizare a înfaptuirii justitiei cît priveste transparenta înfaptuirii justitiei si responsabilitatea judecatorilor;
  • participarea comunitatii juridice, societatii civile, mass-media la procesul de monitorizare, prin oferirea acestora a posibilitatii de a comenta corectitudinea, profesionalismul, gradul de transparenta a înfaptuirii justitiei si responsabilitatea judecatorilor pentru deciziile adoptate.

obiective de durata:

  • determinarea corpului judecatoresc sa îmbunatateasca calitatea actului de justitie si sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile adoptate;
  • diminuarea fenomenului coruptiei în sistemul justitiei;
  • sensibilizarea si determinarea legiuitorului asupra necesitatii sa dea interpretare cît priveste declararea unui proces închis si asupra necesitatii elaborarii unui mecanism de responsabilizare a judecatorilor pentru deciziile adoptate.