
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 20/2009 privind prevenirea si combaterea criminalității informatice
Înregistrat cu nr. 199
din: 26/06/2024
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Ministerul Afacerilor Interne
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Potrivit notei informative, proiectul de lege supus expertizei a fost elaborat în vederea implementării Legii nr. 245/2020 pentru modificarea Legii comunicațiilor electronice nr. 241/2007, precum și a Convenției privind criminalitatea informatică (Budapesta, 2001), ratificată prin Legea nr. 6/2009. Scopul proiectului este reglementarea și ajustarea procedurii de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și a procedurii de dispunere a conservării datelor informatice, prevăzută în Convenția privind criminalitatea informatică.
4. Respectarea transparenței decizionale
Conform prevederilor Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, trebuie să se respecte următoarele etape:
- informarea publicului referitor la iniţierea elaborării deciziei;
- punerea la dispoziţia părţilor interesate a proiectului de decizie şi a materialelor aferente acestuia;
- consultarea cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate;
- examinarea recomandărilor cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate în procesul de elaborare a proiectelor de decizii;
- informarea publicului referitor la deciziile adoptate.
În vederea asigurării transparenței în procesul decizional, proiectul supus expertizei a fost plasat pentru consultare publică pe pagina web oficială a Ministerului Afacerilor Interne, mai.gov.md, în rubrica: Transparența, secțiunea: Anunțuri privind consultările publice și pe platforma guvernamentală www.particip.gov.md.
De asemenea, proiectul de lege, nota informativă și analiza impactului de reglementare la proiect au fost plasate pe pagina web oficială a Ministerului Afacerilor Interne www.mai.gov.md la compartimentul Transparența/ Consultări publice cu indicarea persoanei responsabile de recepționarea recomandărilor din partea parților interesate, precum și a datelor de contact ale acesteia.
La 8 mai 2024, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-a desfășurat о ședință de lucru la care au participat reprezentanții Ministerului Justiției, Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate și Asociației naționale a companiilor din sectorul tehnologii informaționale și comunicare.
Proiectul de lege a fost introdus în procedura legislativă fiind plasat pe pagina web a Parlamentului, asigurându-se accesul părților interesate la proiect pentru a putea prezenta/expedia recomandări asupra acestuia.
Constatăm, respectarea etapelor asigurării transparenței procesului decizional; au fost respectate termenele de plasare și consultare a proiectului; este publicată pe pagina web a Parlamentului sinteza obiecțiilor, propunerilor și recomandărilor înaintate, tabelul de concordanță, declarația de compatibilitate, analiza de impact, avize ale instituțiilor. În consecință, se constată respectarea transparenței în procesul decizional.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Nota informativă respectă structura prevăzută de anexa Legii nr. 100/2017 și cuprinde compartimentele prevăzute de aceasta.
6. Suficienţa argumentării.
În conformitate cu art.30 al Legii nr.100/2017 cu privire la actele normative, proiectele de acte normative sunt însoțite de nota informativă care cuprinde compartimentele prevăzute în anexa nr.1 a Legii.
Nota informativă la proiectul de lege supus expertizei conține informații privind: denumirea autorului, condițiile care au impus elaborarea proiectului și finalitățile urmărite prin implementarea noilor reglementări, principalele prevederi ale proiectului și evidențierea elementelor noi, fundamentarea economico-financiară, modul de încorporare a actului în cadrul normativ în vigoare, avizarea si consultarea publică a proiectului.
Astfel, considerăm că nota informativă conține о justificare suficientă a necesității promovării proiectului de act normativ.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Potrivit notei informative, proiectul de lege supus expertizei a fost elaborat în vederea implementării Legii nr. 245/2020 pentru modificarea Legii comunicațiilor electronice nr. 241/2007, precum și a Convenției privind criminalitatea informatică (Budapesta, 2001), ratificată prin Legea nr. 6/2009. Scopul proiectului este reglementarea și ajustarea procedurii de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și a procedurii de dispunere a conservării datelor informatice, prevăzută în Convenția privind criminalitatea informatică.
Menționăm, că în cazul infracțiunilor comise prin sistemele informatice datele informatice reprezintă cea mai valoroasă și în unele cazuri unica sursă de informații cu valoare probatorie pentru stabilirea subiectului infracțiunii și altor circumstanțe pe caz.
La elaborarea proiectului de lege și în vederea punerii ulterioare în aplicare a prevederilor acestuia, au fost examinate și luate în considerate actele normative elaborate de Consiliul Europei:
- Declarația Comitetului de Miniștri cu privire la libertatea de comunicare pe internet din 28.03.2003;
- Recomandarea nr. CM/REC (2008)6 cu privire la măsurile de promovare a respectării libertății de exprimare și de informare în raport cu filtrele pe internet;
- Recomandarea nr. CM/REC (2016)5 cu privire la libertatea internetului.
De asemenea, a fost studiată practica Curții Europene a Drepturilor Omului la compartimentul libertății internetului.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Conform art.30 lit.e) al Legii nr.100/2017 cu privire la actele normative, nota informativă trebuie să conțină fundamentarea economico-financiară".
Implementarea în practică a normelor proiectului de lege nu necesită alocarea mijloacelor financiare suplimentare din bugetul de stat, fapt confirmat și de către autor în nota informativă.
9. Analiza impactului de reglementare.
Dosarul proiectului este însoțit de analiza impactului de reglementare, care conține o analiza detaliată și comprehensivă, efectuată în conformitate cu prevederile Metodologiei de analiză a impactului în procesul de fundamentare a proiectelor de acte normative, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 23/2019. Analiza impactului de reglementare cuprinde informații privind:
- definirea problemei;
- stabilirea obiectivelor;
- identificarea opțiunilor;
- analiza impacturilor opțiunilor;
- implementarea și monitorizarea;
- consultarea.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Prevederile proiectului promovează interesele statului în ceea ce privește reglementarea clară a autorităților competente responsabile de sistarea accesului la pagini web ce contribuie la comiterea infracțiunilor ori conțin/difuzează instrucțiuni privind modul de comitere a acestora.
Prin urmare, promovarea intereselor menționate supra nu sunt în detrimentul interesului public.
12. Prejudicii aduse prin aplicarea actului.
Utilizarea paginilor web pentru distribuirea conținutului cu caracter infracțional reprezintă о problemă globală, inclusiv pentru Republica Moldova, unde în permanență sunt utilizate tehnologiile informaționale în toate domeniile vieții inclusiv: achitări online, accesarea diferitor pagini pentru studii, activitatea zilnică etc. și în general, digitalizarea tuturor proceselor, sporește calitatea serviciilor, dar din lipsa supravegherii acestui sector о face tentantă pentru rețelele infracționale de diferite tipuri. Criminalitatea informatică este considerată în prezent de multe state о amenințare gravă la adresa drepturilor omului, a statului de drept și a funcționării societăților democratice. Amenințările reprezentate de criminalitatea informatică sunt numeroase, printre exemple se numără violența sexuală online împotriva copiilor și alte infracțiuni împotriva demnității și integrității persoanelor; furtul și utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal care afectează viața privată a persoanelor, fapt la care fiecare stat aprobă măsuri de combatere a acestui fenomen.
Astfel, promovarea proiectului de lege are o justificare legitimă.
13. Vulnerabilitatea proiectului din perspectiva drepturilor omului
Prevederile proiectului nu aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului consacrate de Constituția Republicii Moldova, Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Urmare a adoptării proiectului de act normativ nu va fi necesară operarea unor modificări în cuprinsul altor acte normative.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Proiectul legii pentru modificarea Legii nr.20/2009 privind prevenirea și combaterea criminalității informatice a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Interne, în scopul reglementării și ajustării procedurii de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și a procedurii de dispunere a conservării datelor informatice, prevăzută în Convenția privind criminalitatea informatică.
Proiectul corespunde interesului public general, prin reglementarea autorităților competente responsabile de sistarea accesului la pagini web ce contribuie la comiterea infracțiunilor ori conțin/difuzează instrucțiuni privind modul de comitere a acestora.
Urmare a analizei atribuțiilor autorităților vizate în proiectul de lege supus expertizei (Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate) constatăm că acestea vor putea dispune prin intermediul subdiviziunilor sale centrale specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice, să sisteze accesul la pagini web cu caracter infracțional. Considerăm necesar ca modificările propuse să fie corelate cu prevederile constituționale de la art.32 (Libertatea opiniei și a exprimării), art.34 (Dreptul la informare) și art.54 (Restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți) și art.10 (Libertatea de exprimare) din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în vederea garantării aplicării măsurilor de sistare a paginilor web.
În aplicarea măsurilor de sistare a accesului la paginile web cu caracter infracțional, autoritățile trebuie să asigure ca orice decizie de restricționare a accesului la paginile web să fie bine fundamentată, comunicată public și să asigure un control judiciar eficient. Acest lucru garantează că măsurile luate sunt necesare și proporționale și că există posibilitatea de contestare a deciziilor abuzive sau nejustificate. Totodată, măsurile adoptate trebuie să fie proporționale cu scopul urmărit, evitând restricțiile excesive care ar putea afecta libertatea de exprimare și accesul la informație. De exemplu, blocarea unei întregi platforme online din cauza unor pagini cu conținut infracțional poate fi considerată o măsură disproporționată.
Autoritățile ar trebui să efectueze evaluări periodice ale eficienței și impactului măsurilor adoptate, pentru a se asigura că acestea rămân adecvate și necesare în contextul schimbării dinamice a mediului online și a naturii criminalității informatice.
Pentru o claritate și previzibilitate a reglementărilor propuse, recomandăm prevederea cu claritate a procedurilor de autorizare a măsurii de sistare a accesului la pagini web. Amintim că, la elaborarea unui act normativ, legiuitorul trebuie să respecte normele de tehnică legislativă încât acesta să corespundă exigențelor clarității pentru a exclude orice echivoc. (A se vedea art.54 alin.(1) lit.a) din Legea nr.100/2017). Este de menționat și Hotărârea nr. 26 din 23 noiembrie 2010, în care Curtea Constituțională a reținut că: „Pentru a corespunde celor trei criterii de calitate - accesibilitate, previzibilitate şi claritate - norma de drept trebuie să fie formulată cu suficientă precizie, astfel încât să permită persoanei să decidă asupra conduitei sale și să prevadă, în mod rezonabil, în funcție de circumstanțele cauzei, consecințele acestei conduite. În caz contrar, cu toate că legea conține o normă de drept care aparent descrie conduita persoanei în situația dată, persoana poate pretinde că nu-şi cunoaște drepturile și obligațiile. Într-o astfel de interpretare, norma ce nu corespunde criteriilor clarității este contrară art. 23 din Constituție [...]". Prin urmare, Curtea reține că previzibilitatea și claritatea constituie elemente sine qua non ale constituționalității unei norme, care în activitatea de legiferare acestea nicidecum nu pot fi omise.
Corelarea modificărilor propuse în proiectul de lege cu prevederile constituționale și internaționale este esențială pentru asigurarea unei abordări echilibrate între necesitatea de a combate criminalitatea informatică și protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Transparența, proporționalitatea și supravegherea constantă a măsurilor adoptate sunt elemente cheie pentru garantarea respectării libertății de exprimare și a dreptului la informare în contextul sistării accesului la paginile web cu caracter infracțional.
Cu referință la conservarea datelor, ținem să precizăm următoarele considerente: legislația internațională privind conservarea datelor variază de la stat la stat, dar multe reglementări împărtășesc principii comune, cum ar fi limitarea perioadei de stocare, protecția confidențialității, și drepturile persoanelor vizate de a solicita ștergerea datelor. Aceste reglementări sunt esențiale pentru protejarea datelor personale și asigurarea securității și confidențialității informațiilor într-o lume din ce în ce mai digitalizată. Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, pp. 1-88) implementat în 2018, este unul dintre cele mai riguroase și influente cadre legale pentru protecția datelor la nivel global. Astfel, principiile fundamentale la capitolul de stocare (conservare) a datelor se prezumă a fi fundamentate pe trei piloni esențiali: limitarea perioadei de stocare, documentarea perioadei de stocare și dreptul de ștergere a datelor personale atunci când acestea nu mai sunt necesare scopurilor inițiale.
În acest sens, acțiunea de conservare a datelor informatice ori a datelor referitoare la traficul informatic, față de care există pericolul distrugerii ori alterării, în prezent ține de competența Procuraturii Generale în cadrul desfășurării urmăririi penale, în condițiile legislației de procedură penală. Atribuirea acestei competențe subdiviziunii specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în opinia noastră, dublează competența de conservare. Este important a se prevedea suplimentar, modalitatea de cooperare a acestor două autorități și a evita suprapunerea cererilor de conservare.
Un alt aspect procedural care urmează a se prevedea, este respectarea și curgerea termenilor în cazul în care vor fi solicitate conservarea datelor respective din partea ambelor autorități, în perioade diferite. În lipsa unei delimitări clare a competențelor respective (solicitarea de conservare), există riscul de corupție în conservarea datelor, care poate avea consecințe grave asupra integrității și securității informațiilor.
La elaborarea proiectului de lege au fost respectate prevederile Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative (cu unele excepții), precum și prevederile legale cu privire la transparență, prevăzute de Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional. Cu toate acestea, reglementările proiectului de lege, urmează a fi revăzute, pentru a corespunde celor trei criterii de calitate – accesibilitate, previzibilitate şi claritate. De asemenea, proiectul de lege necesită a fi revizuit din punct de vedere redacțional, formulările lingvistice a prevederilor proiectului nu sunt suficient de clare şi concise, fapt ce generează diferite interpretări, soluții în privința aplicării normelor de drept.