
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
de lege pentru modificarea unor acte normative (implementarea suplimentară în cadrul normativ intern a Recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională)
Înregistrat cu nr. 316
din: 06/11/2024
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Ministerul Justiţiei
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Potrivit titlului proiectului, acesta ar avea scopul implementării recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), iar potrivit notei de fundamentare, „Prezentul proiect a fost elaborat în vederea asigurării alinierii legislației naționale în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului la legislația Uniunii Europene, reprezentând o etapă esențială în realizarea angajamentelor Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”. Totodată, se mai menționează că „prezentul proiect propune un șir de intervenții în cadrul normativ intern în vederea implementării recomandărilor formulate în Raportul de evaluare privind implementarea standardului pentru schimbul de informații la solicitare (EOIR Standard)”, precum și faptul că prin proiect se asigură alinierea la recomandările DG FISMA.
Analiza normele elaborate relevă că proiectul are ca scop modificarea a 6 legi în partea care vizează domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, în contextul transpunerii unor prevederi din Directiva nr. 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Astfel, se propune diversificarea conținutului Registrului de stat al unităților de drept și a Registrului fiduciilor și construcțiilor juridice similare, și anume se obligă antreprenorii și părțile fiduciilor de a desemna o persoană fizică responsabilă pentru furnizarea informațiilor despre beneficiarii efectivi, iar datele de identitate ale persoanei respective să fie integrate și disponibile în registrele menționate. În cazul desconsiderării acestei obligații sau executării necorespunzătoare, proiectul reglementează tragerea la răspundere contravențională în acest sens. Prin proiect se exclude obligativitatea ținerii evidenței beneficiarului efectiv al autorităților și instituțiilor publice, întreprinderilor de stat și municipale, al societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regulile în vigoare fiind confuze și incerte. În Legea nr. 308/2017 se introduc două entități raportoare noi: mediatorii și furnizorii de servicii pentru fiduciari sau societăți; se definește noțiunea de „interes legitim de serviciu”; se reglementează posibilitatea SPCSB de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 5 ani și în unele cazuri 8 ani; se reglementează mai detaliat modul de ținere și completare a Registrului conturilor de plăți și bancare, al casetelor de siguranță al persoanelor fizice și juridice; etc.
Prin urmare, se constată că scopul declarat de către autor în nota informativă corespunde scopului real al proiectului.
4. Respectarea transparenței decizionale
Autorul proiectului a asigurat informarea publicului referitor la iniţierea elaborării prezentului proiect, condiţie prevăzută de art. 9 al Legii nr. 239/2008 care consemnează următoarele: „(1) După iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică va plasa, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, anunţul respectiv pe pagina web oficială [...]".
La data efectuării expertizei anunțul privind organizarea consultărilor publice nu a fost regăsit pe pagina web a autorului www.justice.gov.md și nici pe portalul www.particip.gov.md, fiind identificat doar „Anunț cu privire la inițierea elaborării proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (implementarea suplimentară în cadrul normativ intern a Recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională)” pe ambele pagini web nominalizate.
Totodată, afirmația din compartimentul nr. 6 al notei de fundamentare, potrivi căreia „Urmare a definitivării versiunii inițiale a proiectului, materialele aferente acestuia au fost plasate pe pagina web oficială a Ministerului Justiției www.justice.md, în rubrica: Transparența decizională, secțiunea: Proiecte de acte normative remise spre coordonare, precum și pe platforma particip.gov.md”, este inexactă, deoarece pe pagina web a autorului nu a fost regăsită secțiunea „Proiecte de acte normative remise spre coordonare”.
Proiectul supus expertizei a fost plasat pe pagina web oficială a Parlamentului Republicii Moldova, cu anexarea actelor din dosarul de însoțire.
Prin urmare, evaluarea respectării cerințelor privind transparența decizională nu poate fi realizată, deoarece la data efectuării expertizei nu s-a identificat anunțul cu privire la consultarea publică pe pagina web a autorului și pe platforma www.particip.gov.md și, respectiv nici proiectul cu actele ce-l însoțesc, iar datele din nota de fundamentare în acest sens nu sunt de natură să clarifice dacă s-a respectat etapa consultărilor publice.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Nota de fundamentare corespunde structurii stabilite de anexa nr. 1 a Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative.
6. Suficienţa argumentării.
Nota de fundamentare nu este suficient de argumentată având în vedere lipsa informațiilor în compartimentele dedicate analizei impactului de reglementare. În notă nu se regăsesc date despre viziunea autorului referitor rolul SPCSB în calitate de autoritate care ar putea efectua monitorizarea și verificarea respectării prevederilor Legii nr. 308/2017 de către toate entitățile raportoare, inclusiv de cele supravegheate de către BNM și CNPF. De asemenea, în notă nu este consemnat expres și nici nu rezultă dacă proiectul asigură implementarea tuturor recomandărilor GAFI sau mai urmează și alte proiecte sau acțiuni din partea statului în acest sens, lipsind mențiuni clare despre recomandările concret realizate prin intermediul proiectului, ceea ce ar putea genera dificultăți în înțelegerea sensului concret sau scopului nemijlocit al anumitor norme. În acest context, nu sunt furnizate informații inclusiv despre recomandările DG FISMA care ar fi implementate prin acest proiect.
Prin urmare, nota de fundamentare urmează să fie completată prin prisma aspectelor expuse.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Prin intermediul proiectului se transpun „art. 2 (a), (b) și (c), art. 3 (7), art. 18a (2), art. 30 (3), (5), (6), art. 31 (1)-(5), (9), art. 38 (2), art. 61 (3) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului”. În acest context, se observă trimiterea defectuoasă la „art. 2 (a), (b) și (c)” din Directiva nr. 2015/849.
Totodată, din nota de fundamentare rezultă că proiectul ar asigura implementarea recomandărilor GAFI, ale DG FISMA, ale forumului global al OECD, deși nu este cert care anume recomandări se au în vedere și dacă prin acest proiect se asigură implementarea tuturor recomandărilor.
În consecință, referirile la standardele internaționale sunt realizate într-un mod superficial, fără a oferi detalii substanțiale sau explicații clare, ceea ce reclamă complinirea notei informative.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Autorul nu menționează explicit, însă induce ideea că implementarea proiectului nu va avea un impact financiar asupra bugetului public național.
9. Analiza impactului de reglementare.
Nota de fundamentare, deși conține compartimentele corespunzătoare, nu oferă date despre analiza impactului de reglementare, care este obligatorie în virtutea prevederilor art. 4 lit. c) și art. 13 din Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător, având în vedere că proiectul are ca obiect de reglementare relații sociale ce vizează activitatea de întreprinzător.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Prin proiect se urmărește satisfacerea interesului public de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Restrângerile noi propuse prin proiect persoanelor ce practică activitate de întreprinzător și altor entități raportoare sunt proporționale cu interesul public și au la bază o justificare legitimă, sub rezerva elementelor de vulnerabilitate și coruptibilitate identificate.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Prin intermediul proiectului se modifică 6 legi în partea care vizează domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, în contextul transpunerii unor prevederi din Directiva nr. 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.
Proiectul conține elemente de coruptibilitate și de vulnerabilitate, care consistă în ambiguitatea procedurii administrative de depunere la organul înregistrării de stat a actelor de identitate, conferirea unei atribuții contrare statutului organului înregistrării de stat de a constata contravenții, utilizarea neuniformă a terminologiei aferentă înscrierii mențiunilor în Registrul de stat, atribuția ambiguă a SPCSB de a verifica respectarea Legii nr. 308/2017 de către toate entitățile raportoare, lipsa sancțiunilor clare pentru gospodăriile țărănești care vor desconsidera obligațiile impuse prin proiect, precum și trimiterea defectuoasă la normele directivei care se transpune.
Nota de fundamentare nu conține analiza impactului de reglementare, nu oferă detalii despre recomandările GAFI, ale DG FISMA și ale forumului global al OECD care ar fi implementate, precum și nu clarifică rolul SPCSB în ceea ce privește verificarea tuturor entităților raportoare etc.
Analiza respectării rigorilor transparenței decizionale nu a fost posibilă, deoarece la data efectuării expertizei nu s-a regăsit pe paginile web anunțul cu privire la consultarea publică.
În concluzie, autorul urmează să redacteze proiectul și să completeze nota de fundamentare prin prisma aspectelor și recomandărilor expuse în prezentul Raport de expertiză.