
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
Proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar
Înregistrat cu nr. 404
din: 16/11/2023
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Ministerul Finanţelor
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Potrivit notei informative, proiectul de lege „urmărește instituirea unui cadru normativ care să reglementeze normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar și să ofere posibilitatea de a pune în aplicare măsuri efective și proporționate în vederea diminuării riscurilor de comitere a încălcărilor cu utilizarea numerarului”. Totodată, din notă derivă că scopul proiectului este dezvoltarea economică, creșterea transparenței și securității, sporirea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale, combaterea factorului negativ de generare a concurenței neloiale.
Analizând normele elaborate s-a constatat că prin proiect se propune adoptarea unei legi integrale care să reglementeze efectuarea decontărilor în numerar și prin care se consacră cu titlu de regulă generală că operațiunile de încasări și plăți se efectuează prin transfer. Pentru comiterea încălcărilor sunt prescrise amenzi, iar aplicarea amenzilor, precum și realizarea controlului respectării prevederilor proiectului va fi în sarcina Serviciului Fiscal de Stat. În același timp, sunt abrogate norme corespondente ce se referă la limitarea circulației numerarului și tragerea la răspundere juridică din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi și Codul contravențional.
Prin urmare, se constată că scopul declarat de către autor în nota informativă corespunde scopului real al proiectului.
4. Respectarea transparenței decizionale
În vederea asigurării transparenței în procesul decizional, proiectul supus expertizei a fost plasat pentru consultare publică pe pagina web oficială a Ministerului Finanțelor, pe portalul guvernamental www.particip.gov.md, precum și pe pagina web a Parlamentului, fiind asigurat accesul părților interesate la proiect pentru a putea prezenta/expedia recomandări asupra acestuia. Autorul a asigurat informarea publicului referitor la inițierea elaborării prezentului proiect.
Prin urmare, au fost respectate prevederile Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Nota informativă respectă structura prevăzută de anexa nr. 1 a Legii nr. 100/2017 și include secțiunile prevăzute de aceasta.
6. Suficienţa argumentării.
Nota informativă descrie condițiile care au impus elaborarea proiectului și finalitățile urmărite, redând în acest sens principalele prevederi, elementele noi, precum și modul de încorporare a proiectului în cadrul normativ în vigoare.
Totuși, având în vedere completarea cadrului normativ național cu o lege nouă integrală, ce vizează activitatea unui cerc larg de persoane fizice și juridice, este recomandabil ca informațiile din nota informativă să fie mai detaliate și consistente. O abordare superficială a datelor și analizelor expuse în nota informativă nu permite de a utiliza aceste date în procesul de implementare a actului normativ în cazul necesității aflării intenției de reglementare a legiuitorului sau deslușirea sensului unor norme sau interpretarea unor dispoziții cu sens ambivalent etc. Astfel, nota informativă nu trebuie să reprezinte doar o formalitate în procesul de elaborare și promovare a actului normativ, dar să constituie o sursă de informație consistentă, veridică și suficientă. În acest context, sunt relevante reperele și informațiile din Sinteză, urmând a avea în vedere normele în privința cărora s-au exprimat cele mai multe neînțelegeri și explicațiile oferite de autor.
Totodată, se impune explicarea limitării plăților în numerar între persoanele fizice care nu practică activitate de întreprinzător prin prisma scopului proiectului menționat în notă. Or, nu este facil de înțeles cum obligarea realizării transmiterii banilor prin transfer va susține efortul statului de a combate evaziunea fiscală. Actualmente persoanele ce comit evaziune fiscală, includ un preț „oficial” în contract și se înțeleg asupra unui preț „real” care se transmite de facto. Se pare că proiectul nu va sparge această schemă nicidecum, mai ales că economiile multor persoane fizice sunt în valută (euro și dolari), tranzacțiile, de asemenea, realizându-se în valută, iar cheltuielile legate de convertirea valutei în monedă națională și cele ocazionate de transfer sunt repugnante.
Prin urmare, se recomandă completarea notei informative cu date suplimentare la toate compartimentele.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
În nota informativă, la compartimentul nr. 10, se menționează că, potrivit analizei Centrului de Armonizare a Legislației, proiectul nu are ca scop armonizarea legislației naționale la cea a Uniunii Europene.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Având în vedere natura relațiilor sociale reglementate prin proiect, se atestă că pentru implementarea acestuia nu sunt necesare mijloace suplimentare de la bugetul de stat, fapt confirmat și de informațiile expuse în nota informativă.
Potrivit compartimentului 5 al notei informative, „Implementarea proiectului de lege nu implică cheltuieli financiare și alocarea de mijloace financiare din contul bugetului de stat”.
9. Analiza impactului de reglementare.
Dosarul proiectului conține analiza impactului de reglementare, care conține o analiza detaliată și comprehensivă, efectuată în conformitate cu prevederile Metodologiei de analiză a impactului în procesul de fundamentare a proiectelor de acte normative, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 23/2019.
Cu titlu de concluzie, autorii Analizei impactului de reglementare au expus un set de beneficii și au recomandat opțiunea de adoptare a proiectului.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Prin proiect se urmărește interesul public, susținut și promovat de Ministerul Finanțelor, Guvern și Parlament, de a limita circulația numerarului și de a crește numărul tranzacțiilor prin intermediul prestatorilor de servicii de plată, ceea ce va spori capacitățile statului de a preveni evaziunea fiscală, de a preveni și combate spălarea banilor, de a monitoriza circulația banilor. Deși, urmare a implementării proiectului, va crește cererea de servicii ale prestatorilor de servicii de plată, totuși nu se observă ca aceștia să fie beneficiarii finali ai proiectului sau să fie promovate în special interesele economice ale acestora.
Promovarea intereselor/beneficiilor se face cu respectarea interesului public
12. Prejudicii aduse prin aplicarea actului.
Implementarea proiectului poate cauza cheltuieli mai mari pentru persoanele vizate în legătură cu efectuarea tranzacțiilor prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. În special, acest aspect se observă în cazul persoanelor fizice. Deși prin proiect se limitează comisionul de transfer și cel de retragere a banilor în numerar, la valoarea de 0,1% din volumul tranzacției, totuși prestatorii de servicii de plată vor fi tentați să-și recupereze cheltuielile cu ocazia majorării/impunerii unor alte comisioane pentru alte servicii: deschidere cont, întreținere cont, schimb valutar etc. Acest element de vulnerabilitate este analizat la compartimentul Analiza detaliată a prevederilor din prezentul Raport.
Prejudicierea destinatarilor proiectului, în special a persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător, prin majorarea cheltuielilor ocazionate de vânzarea-procurarea bunurilor imobile și a mijloacelor de transport, considerăm că este justificată legitim. Totuși, acest aspect urmează a fi analizat mai detaliat de către autori în nota informativă, iar rezultatele analizei să fie decisive în acest sens.
13. Vulnerabilitatea proiectului din perspectiva drepturilor omului
Proiectul reglementează ingerințe în relațiile sociale dintre persoane fizice și juridice, care practică activitatea de antreprenoriat, precum și care nu practică această activitate. Ingerința se referă la condiționarea realizării plăților/încasărilor în numerar, și anume prin limitarea circulației banilor în numerar, precum și stabilirea amenzilor pentru încălcările admise în acest domeniu. Urmare a sintetizării analizelor din nota informativă, sinteză și din analiza impactului de reglementare, derivă că ingerința respectivă este una justificată, corespunde interesului public și nu constituie o lezare a drepturilor și libertăților fundamentale.
Proiectul conține elemente de vulnerabilitate de așa natură că prejudicierea drepturilor omului ar putea fi comisă de către agenții publici responsabili de aplicarea prevederilor legale ce reprezintă elemente de vulnerabilitate. În special, proiectul conține mai multe norme formulate ambiguu și incert, precum și lacune de reglementare, ceea ce presupune lipsă de predictibilitate privind modul de interpretare a acestora de către agenții publici și modul de comportament în diferite situații. În domeniul economic, lipsa de previziune asupra relațiilor cu statul reprezintă un element de vulnerabilitate puternic, care, la caz, se poate înlătura doar prin îmbunătățirea prevederilor proiectului. Calitatea legii constituie o condiție vitală pentru menținerea securității raporturilor juridice și ordonarea eficientă a relațiilor sociale, fiind imperioasă adoptarea de către legislator a unor legi accesibile și previzibile, care oferă garanții împotriva eventualelor abuzuri.
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Proiectul este compatibil cadrului normativ naţional.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Prin proiect se propune adoptarea unei legi integrale care să reglementeze efectuarea decontărilor în numerar și prin care se consacră cu titlu de regulă generală că operațiunile de încasări și plăți se efectuează prin transfer. Pentru comiterea încălcărilor sunt prescrise amenzi, iar aplicarea amenzilor, precum și realizarea controlului respectării prevederilor proiectului va fi în sarcina Serviciului Fiscal de Stat. În același timp, sunt abrogate norme corespondente ce se referă la limitarea circulației numerarului și tragerea la răspundere juridică din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi și Codul contravențional.
În proiect au fost identificate elemente de vulnerabilitate și de coruptibilitate, care în procesul de implementare a proiectului pot genera manifestări de corupție și pot favoriza încălcarea sau ignorarea drepturilor omului.
În special, proiectul conține mai multe lacune de drept și formulări ambigue, care compromit calitatea actului normativ. Spre exemplu, proiectul nu reglementează cert care este valoarea bunului procurat, nu reglementează cazurile când vânzarea-cumpărarea este precedată de transmiterea în numerar a avansului sau a arvunei, nu sunt determinate clar perioadele anual și lunar, nu este prescris un set minim de criterii de individualizare a amenzilor, nu este suficient de explicită reglementarea referitor la stabilirea anuală a necesarului de numerar minim pentru efectuarea decontărilor pentru 3 zile lucrătoare etc.
Nota informativă nu conține o argumentare suficientă a prevederilor proiectului.
În concluzie, autorul urmează să completeze nota informativă și să redacteze proiectul prin prisma aspectelor și recomandărilor expuse în prezentul Raport.