
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
de lege privind normele de punere la dispoziție pe piață a produselor fertilizante
Înregistrat cu nr. 371
din: 11/12/2024
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Potrivit notei de fundamentare, „Proiectul prezentat asigură continuarea armonizării progresive și comprehensive cu legile UE a legislației naționale pe orizontală și pe sectoarele produselor fertilizante. În calitate de obiective s-ar deduce:
- să asigure o funcționare îmbunătățită a pieței interne și condiții de concurență echitabile pentru producătorii și importatorii de produse fertilizante, în special pentru cele fabricate din materii prime interne și secundare, în conformitate cu modelul economiei circulare;
- îmbunătățirea siguranței produselor fertilizante în ceea ce privește protecția mediului și a sănătății umane (în special calitatea solului, a apei, a aerului și a alimentelor);”
„- Limitarea nivelului de poluanți din produsele fertilizante;
- reducerea sarcinilor administrative pentru operatorii economici, autorități, îmbunătățirea eficienței generale a costurilor și simplificarea cadrului de reglementare;
- să faciliteze inovarea și să permită un acces mai rapid pe piață pentru produse mai durabile, în special pentru produsele ecologice rezultate din reciclarea nutrienților din biomasă, în conformitate cu obiectivele unei economii circulare europene;
- raționalizarea cerințelor privind obligațiile de informare în ceea ce privește parametrii de calitate pentru toate categoriile de produse, pentru a permite fermierilor și consumatorilor să compare cu ușurință produsele și să remedieze lacunele de informare pentru utilizatori cu privire la îngrășămintele pe bază do amoniu în ceea ce privește impactul acestora asupra mediului.”
Analiza desfășurată arată că se propune un proiect de lege integral care stabilește normele de punere la dispoziție pe piață a produselor fertilizante, precum și modificarea a 6 legi. În acest sens, se disting 2 categorii de produse fertilizante permise spre libera circulație, cele cu marcajul CE, și cele cu marcaj MD, iar prevederile privind produsele fertilizante cu marcajul CE se vor aplica până la data aderării Republicii Moldova la UE, întrucât din acel moment se vor aplica în mod direct Regulamentele UE. Proiectul reglementează competența mai multor autorități publice care urmează să adopte o serie de acte în vederea asigurării implementării prevederilor proiectului, cum sunt: organul central de specialitate responsabil în domeniul fertilizanților, autoritatea administrativă centrală care implementează politica statului în domeniul fertilizanților care este inclusiv autoritate de supraveghere, Guvernul.
4. Respectarea transparenței decizionale
Autorul proiectului a asigurat informarea publicului referitor la iniţierea elaborării prezentului proiect, condiție prevăzută de art. 9 al Legii nr. 239/2008, care stabilește că „(1) După iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică va plasa, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, anunțul respectiv pe pagina web oficială [...]".
Anunțul privind organizarea consultărilor publice, proiectul și nota de fundamentare au fost plasate pe portalul guvernamental: www.particip.gov.md la data de 24.05.2024, fiind asigurat accesul părților interesate la actele menționate.
De asemenea, proiectul supus expertizei a fost plasat pe pagina web oficială a Parlamentului Republicii Moldova, cu anexarea actelor din dosarul de însoțire.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Nota de fundamentare corespunde structurii stabilite de anexa nr. 1 a Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative, fiind ajustată ultimelor modificări aferente conținutului și structurii.
6. Suficienţa argumentării.
Deși nota de fundamentare prezintă un volum considerabil de informații, constatăm că aceasta nu furnizează suficiente detalii care să sprijine responsabilii de implementare în înțelegerea clară a normelor juridice și a intenției de reglementare a autorului. În special, la compartimentul 3.1 din nota de fundamentare, dedicat principalelor prevederi ale proiectului şi evidențierii elementelor noi, nu sunt explicate detaliat prevederile proiectului şi elementele noi care se conțin în cuprinsul acestuia, astfel încât să fie posibilă identificarea sensului normei juridice şi a voinței autorului.
De asemenea, atât în proiect, cât și în nota de fundamentare se face referire la denumiri generice pentru autoritățile publice, însă fără a specifica nemijlocit care anume autorități publice sunt acestea la data promovării proiectului, cum sunt: autoritatea competentă de elaborarea politicilor, autoritatea competentă, autoritatea autorizantă. Mai mult, necesitatea acestei clarificări este necesară inclusiv urmare a confuziei exprimate de autoritățile publice participante în procesul de avizare a proiectului în avizele lor.
Totodată, informația amplă din nota de fundamentare este complexă, însă omisiunea structurării clare a acestor date face dificilă înțelegerea ideilor și subtilităților oferite de autor.
Așadar, nota de fundamentare este deficitară, iar informațiile oferite sunt expuse în lipsa unei structuri clare.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Proiectul de lege are ca obiectiv armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației Uniunii Europene. În acord cu clauza de armonizare din proiect și a datelor din nota de fundamentare, prin proiect se transpune parțial Regulamentul UE 2019/1009 privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE.
În anunțul privind consultarea publică a proiectului de lege se precizează următoarele: „Conform art. 173 alin. (1) al Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, sunt necesare măsuri pentru a asigura în mod progresiv conformitatea cu obiectivele Uniunii în materie de reglementări tehnice, acreditare, evaluarea conformităţii şi sistemul de supraveghere a pieţei ale produselor fertilizante prevăzute în acquis-ul relevant al Uniunii. Astfel, pentru a elucida barierele în calea comerțului cu produse fertilizante devine necesară intervenția propusă”.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Nota de fundamentare conține analiza impactului financiar și argumentarea costurilor estimative, potrivi căreia „Implementarea proiectului nu va presupune cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat”.
9. Analiza impactului de reglementare.
Nota de fundamentare conține analiza impactului de reglementare, care este obligatorie în virtutea prevederilor art. 4 lit. c) și art. 13 din Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător, având în vedere că proiectul poate afecta persoanele care practică activitate de întreprinzător.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Prin intermediul proiectului sunt reglementate, atât competențele entităților publice, cât și drepturile și obligațiile operatorilor economici care sunt: producătorul (inclusiv reprezentantul autorizat al producătorului), importatorul și distribuitorul produselor fertilizante.
În rezultatul analizei notei de fundamentare și a proiectului de lege propus spre examinare Parlamentului, nu au fost identificate indicii care să sugereze că proiectul ar fi fost conceput ca să promoveze interese sau beneficii de grup ori particulare.
Totuși, elementele de vulnerabilitate și de coruptibilitate depistate pot fi exploatate pentru a favoriza interese particulare în detrimentul interesului public, ceea ce nu are o justificare legitimă.
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Proiectul de lege conține multiple referințe la competența adoptării sau aprobării unor documente de către autoritățile publice, printre care Guvernul și organul central de specialitate responsabil de domeniul fertilizanților. În special, Guvernul va reglementa procedura de evaluare a conformității produselor fertilizante, iar organul central de specialitate responsabil de domeniul fertilizanților va stabili cerințele cărora trebuie să corespundă produsele fertilizante.
Proiectul conține o lacună normativă, întrucât prevede necesitatea ca organismele de evaluare a conformității să dispună de garanții, precum și obligativitatea acestor organisme de a încheia o asigurare de răspundere, însă nu reglementează condițiile realizării cerințelor respective sau care act normativ deja le reglementează, și nici care ar fi autoritatea publică responsabilă de elaborarea și adoptarea cerințelor în cauză. Detalii în acest sens sunt oferite la compartimentul următor al prezentului Raport.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Prin proiect se propune un proiect de lege integral care stabilește normele de punere la dispoziție pe piață a produselor fertilizante, precum și modificarea a 6 legi. În acest sens, se disting 2 categorii de produse fertilizante permise spre libera circulație: cele cu marcajul CE, și cele cu marcaj MD, iar dispozițiile privind produsele fertilizante cu marcajul CE se vor aplica la data aderării Republicii Moldova la UE, întrucât din acel moment se vor aplica în mod direct Regulamentele UE. Totodată, prin proiect se urmărește transpunerea parțială a Regulamentului UE 2019/1009 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE.
Nu au fost identificate indicii care să sugereze că proiectul ar fi fost conceput ca să promoveze interese sau beneficii de grup ori particulare, însă elementele de vulnerabilitate și de coruptibilitate depistate ar putea fi exploatate pentru a favoriza interese particulare în detrimentul interesului public. În acest context, proiectul este lacunar referitor la garanțiile de care trebuie să dispună organismele de evaluare a conformității și condițiile încheierii asigurării răspunderii. De asemenea, este reglementată ambiguu procedura administrativă aferentă modalității de interacțiune dintre autoritatea autorizantă și autoritatea competentă în procesul de includere a unui produs fertilizant în listă, precum și aferentă subiectelor care trebuie notificate de către producător și distribuitor în cazul când ei consideră că un produs fertilizant prezintă un risc. Proiectul conține formulări ambigue de natură să admită interpretări abuzive, precum și uzează de termeni ambigui, cum ar fi: „cerințe esențiale”, „eșantion reprezentativ”, „autorități responsabile”, „garanții”, „cel mai înalt grad de integritate profesională”, asigurare de răspundere”.
Nota de fundamentare corespunde structurii stabilite de Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative, însă nu oferă explicații suficiente și detaliate despre prevederile proiectului şi elementele noi care se conţin în cuprinsul acestuia, astfel încât să fie posibilă identificarea sensului normelor juridice şi a voinței autorului.
La elaborarea și promovarea proiectului de lege au fost respectate rigorile referitoare la asigurarea transparenței în procesul decizional.
În concluzie, se recomandă autorului să revizuiască proiectul și să completeze nota de fundamentare, ținând cont de aspectele și sugestiile detaliate în prezentul Raport de expertiză.