EN Funcționarii sunt precum carțile dintr-o biblioteca: cu cât sunt plasați mai sus, cu atât sunt mai nefolositori.
A. Karr

Politicienii noștri au învățat să mintă, fără să spună minciuni. Că doar la urmă să descoperi ca “adevărurile” lor, luate toate împreună, alcătuiesc o mare Minciună.
Nicolae Dabja

Nimic nu este mai respingator pentru o democratie decat inchiderea unei persoane sau incarcerarea ei din motiv ca nu este populara. In aceasta consta adevarata testare a civilizatiei.
Winston Churchill

Prin democraţie înţeleg că ea îi conferă celui mai slab dintre noi aceleaşi şanse ca şi celui mai puternic.
Mahatma Gandhi

Democrație si astfel, neputând face ca tot ceea ce este just sa fie tare, s-a făcut ca tot ceea ce este tare sa fie just.
Blaise Pascal

Democrație înseamnă cineva care vrea sa înalte poporul pe umerii săi, nu cineva care vrea sa se înalte el pe umerii poporului.
Nicolae Iorga

De regula, peste democrațiile infantile, pe lângă plaga sărăciei si corupției, mai vine si ciuma naționalismului.
Valeriu Butulesc

Prima Tags Parlament

Tag: Parlament

(Română) „Taxele și costurile judiciare ridicate vor afecta direct justițiabilii”. Opinia CAPC asupra proiectului Legii taxei de stat

(Română) „Stabilirea unor taxe și costuri judiciare ridicate va afecta direct situația financiară a justițiarilor și poate constitui o limitare ilegală a dreptului de acces la justiție ori va diminua semnificativ posibilitatea financiară a justițiarului la plata taxelor justițiare. În cazul constatării privării de dreptul de acces la instanță pe motivul taxelor judiciare excesive, Republica Moldova riscă să fie condamnată de CtEDO, ceea ce indubitabil va afecta imaginea Republicii Moldova pe plan internațional și va diminua bugetul de stat”. Este concluzia experților Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au analizat proiectul de modificare a Legii taxei de stat, inițiativă a unui grup de deputați.

(Română) Opinia CAPC asupra proiectului de Lege privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova

(Română) Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au analizat proiectul de Lege privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă a unui grup de deputați în Parlament. În opinia acestora, documentul necesită fundamentare suplimentară.

(Română) Experții CAPC recomandă îmbunătățirea proiectului de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului

(Română) Experții Centrului de analiză și prevenire a corupției au analizat proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului, înaintat ca inițiativă legislativă de un grup de deputați.

(Română) Sancțiuni mai dure pentru corupția politică? Experții spun că nu e suficient

(Română) Deputații majorității planifică îmbunătățirea legislației electorale în Republica Moldova. Modificările, discutate în Parlament în primă lectură în săptămâna când la Bălți turul II fusese anulat cu 20 de minute înainte de deschiderea secțiilor de vot, vin să „garanteze posibilitatea efectivă de exercitare a dreptului la vot și a celui de a fi ales, precum și fundamentarea integrității, transparenței și echidistanței procedurilor electorale”. Totuși, experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției afirmă că inițiativa nu a fost bine cercetată și se bazează pe un șir de idei teoretice și doctrinare, scrie moldova.org.

(Română) Opinia experților CAPC asupra propunerilor de modificare a legislației privind coruperea alegătorilor și corupția politică

(Română) Proiectul de Lege nr.347, elaborat de Ministerul Justiției, propune operarea unui șir de amendamente la Codul penal, Codul contravențional, Codul electoral și Legea 294/2007 privind partidele politice.

(Română) Proiectul de lege care permite ONG-urilor și consilierilor locali să conteste deciziile administrațiilor locale implică riscuri, susțin CAPC și CALM

(Română) Un proiect de lege propus de fracțiunea PAS din Parlament, care dă dreptul consilierilor locali și reprezentanților ONG-urilor să conteste în judecată deciziile administrațiilor locale, este criticat de Congresul Autorităților Publice Locale (CALM), iar Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) atrage atenția că unele prevederi creează confuzii în procedura administrativă. Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Grădinaru, spune că o parte din recomandări vor fi luate în calcul la examinarea în lectura a doua. 

(Română) Recomandările CAPC privind modificările la Legea cu privire la Procuratură

(Română) Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au examinat proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură, propus de un grup de deputați, și au venit cu mai multe recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.

(Română) Transparența în procesul decizional stă la baza elaborării și adoptării unor acte legislative și normative eficiente și funcționale

(Română) Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în parteneriat cu Freedom House, a organizat masa rotundă „Transparența în procesul decizional: așteptări și realitate”. Subiectul discuției dintre experți, reprezentanți ai autorităților naționale și cei ai societății civile din Republica Moldova a fost procesul legislativ din Parlament, inclusiv identificarea lacunelor și soluțiilor pentru creșterea transparenței procesului legislativ. Evenimentul s-a desfășurat în format online. Discuțiile au fost organizate în cadrul proiectului „Cetățenii vorbesc: promovarea reformei democratice în interesul cetățenilor din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul financiar al Freedom House.

(Română) Poziția CAPC privind modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova

(Română) Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au identificat mai multe lacune și riscuri care au apărut după modificările adoptate de către Parlament la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Potrivit experților, documentul a fost examinat și adoptat de către Parlament într-un regim alert, fapt care a afectat procesul de consultări publice cu părțile interesate.