Raport de expertiză la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2025 pentru aprobarea Listei terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public

    0

    RAPORT DE EXPERTIZĂ
    la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2025 pentru aprobarea Listei terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public

    I. EVALUAREA GENERALĂ

    1. Autor al actului normativ este deputat în Parlament, autor nemijlocit - Alexandr Trubca, deputat în Parlament

    2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.

    3. Scopul promovării proiectului

    Potrivit notei de fundamentare, „Proiectul de lege a fost elaborat ca urmare a mai multor solicitări parvenite din partea Agenției Proprietății Publice, prin scrisoarea nr. 03-01-3873 din 21.05.2025, Consiliul Raional Cimișlia, scrisoarea nr. 250 din 09.06.2025, dar și a primăriilor Chetrosu, Cricova și Bubuieci prin care a fost solicitat suportul Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, în vederea intervenției în anexa la Legea nr. 3/2025 prin excluderea unor terenuri necesare pentru dezvoltarea localităților sus-menționate. Astfel, proiectul de lege prevede excluderea din anexa la Legea 3/2025 pentru aprobarea Listei terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public a unui șir de terenuri în scopul transmiterii acestora în proprietatea publică a autorităților publice locale de nivelul I și II”.

    Mai exact, analizând normele elaborate, se atestă că prin proiect se propune excluderea a 7 terenuri agricole proprietate publică a statului din domeniul public, cu suprafața totală de aproximativ 112 ha din Lista terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public, iar în același timp se propune completarea listei respective cu un singur teren, care nu poate fi identificat în portalul informațional e-Cadastru. Totodată, se mai propune obligarea Guvernului ca să transmită 6 terenuri agricole către autoritățile publice locale, altele decât cele care se propun a fi excluse din Lista nominalizată, precum și să modifice destinația a 2 terenuri agricole dintre acele propuse pentru excludere.

    4. Respectarea transparenței decizionale

    Proiectul și nota de fundamentare au fost puse la dispoziția părților interesate prin publicarea acestora pe pagina web a Parlamentului. În ceea ce privește organizarea consultărilor publice de către Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, conform art. 49/1 din Regulamentul Parlamentului nr. 797/1996, nu au fost identificate informații pe platformele web cu acces liber.

    II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI

    5. Structura notei de fundamentare

    Nota de fundamentare corespunde structurii stabilite de anexa nr. 1 a Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative.

    6. Suficienţa argumentării.

    Nota de fundamentare nu conține suficiente argumente și explicații care ar susține temeinic necesitatea promovării proiectului. Inițial se observă lipsa informațiilor de specialitate, tehnice privind terenurile vizate de proiect și lipsesc date că s-ar fi organizat o analiză sau o cercetare de specialitate a stării juridice și de fapt a acestor terenuri. Totodată, asumpțiile exprimate de autor privind modalitatea de valorificare a terenurilor, precum că vor servi pentru construcția de cantină socială, sală sportivă comunală, complex sportiv, centrul medicilor de familie, casă de cultură, crearea unor zone economice mici, incubatoare de afaceri, construcții locative etc., denotă o abordare superficială și lipsită de rigoare a funcției și valorii terenurilor agricole, ignorând interesul public aferent conservării resurselor funciare. Presupusa valorificare a terenurilor și scopul nobil declarat este mai curând un exercițiu de imaginație decât un obiectiv concret susținut de circumstanțe obiective, fezabile și verificabile.

    Nota de fundamentare nu oferă absolut nici o informație referitor la 2 terenuri agricole învecinate amplasate în municipiul Chișinău, sectorul centru, care se propun a fi excluse din Lista terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public și să le fie modificată destinația în terenuri destinate construcțiilor și amenajărilor.

    În concluzie, nota de fundamentare este deficitară și urmează a fi completată prin prisma aspectelor expuse în acest compartiment.

    8. Fundamentarea financiară.

    Potrivit datelor din compartimentul 4 al notei de fundamentare, „Proiectul de lege nu prevede careva costuri suplimentare de la bugetul de stat. Din contra implementarea proiectului de lege va conduce al suplinirea bugetelor locale prin colectarea taxei pentru schimbarea destinației terenurilor agricole excluse din circuitul agricol”. Această informație lacunară nu este în măsură să ofere o imagine clară a impactului financiar al proiectului.

    III. EVALUAREA DE FOND

    11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.

    Conform datelor din compartimentul 3 al notei de fundamentare, „Proiectul de lege prevede excluderea din lege a mai multor terenuri agricole, care urmează a fi transmise în proprietatea publică a mai multor primării în vederea utilizării de către acestea în scopul dezvoltării socio-economice a localităților. Formularea listei terenurilor este fundamentată de solicitări din partea autorităților publice locale și/sau centrale, transmise în corespundere cu procedura și argumentate substanțial. Totodată, este de menționat că excluderea terenurilor în cauză din Anexa de la Legea 3/2025 nu presupune transmiterea din oficiu a acestora din proprietatea publică a statului domeniul public, urmând în acest sens să fie făcută o analiză suplimentară la nivelul Guvernului”.

    Aparent, prin proiect se promovează interesul justificat al unor unități administrativ teritoriale/autorități publice locale de a obține în administrare terenurile vizate de proiect. Totuși, în absența unei evaluări sistemice a tuturor terenurilor din Lista cuprinsă în Legea nr. 3/2025, precum și a situației la nivel național a necesităților tuturor unităților administrativ teritoriale, proiectul reprezintă mai degrabă o soluție fragmentară, aplicată ad-hoc, în favoarea unor unități administrativ teritoriale pe baza unor criterii nereglementate de cadrul normativ și lipsite de transparență. Mai mult, este reprobabilă abordarea autorului, potrivit căreia, inițial se va vota proiectul, abia după care Guvernul urmează se efectueze analiza necesară, or din punct de vedere logic și firesc lucrurile ar trebui să decurgă exact invers.

    Astfel, proiectul riscă să devină un instrument arbitrar de favorizare selectivă fără o justificare legitimă.

    Promovarea intereselor/beneficiilor nu se face cu respectarea interesului public

    12. Prejudicii aduse prin aplicarea actului.

    În mod direct, promovarea proiectului nu este susceptibilă de a prejudicia anumite categorii de persoane sau entități. Însă, procesul declanșat odată cu intrarea în vigoare a proiectului poate genera ingerințe asupra fondului național de terenuri agricole de calitate superioară, subminând regimul de protecție instituit pentru aceste resurse.

    Subsecvent, proiectul riscă să fie inechitabil în raport cu alte unități administrative teritoriale, cu solicitări similare ca ale celor nominalizate în nota informativă, însă ale căror demersuri sunt nesoluționate.

    Totodată, lipsa de transparență în privința unor terenuri, justifică suspiciuni de favorizare a unor interese particulare.

    15. Analiza detaliată a prevederilor

    Art. I
    Obiecție generală asupra proiectului
    Obiecții:
    Problematica esențială a proiectului rezidă în faptul că subminează rolul și scopul Legii nr. 3/2025 (succesoarea Legii nr. 668/1995) prin diminuarea relevanței sale funcționale și conceptuale, precum și că pasează responsabilitatea către Guvern în detrimentul unei asumări instituționale. În primul rând, promovarea proiectului este calificată drept un risc instituțional cu impact mediu anticipat de către Guvern. Potrivit Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 56/2023, unul din riscurile care pot compromite atingerea rezultatelor propuse este „Diminuarea suprafețelor terenurilor agricole incluse în Legea nr. 668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului”. Iar măsura de diminuare a acestui risc este destul de rigidă, și anume: „Necesitatea păstrării în proprietatea statului a terenurilor agricole de către unitățile economice”, fără a stabili careva excepții. În al doilea rând, Curtea de Conturi a evidențiat că „Scopul principal al Legii nr. 668/1995 a fost de a nu permite intervenția asupra suprafețelor TAPP, decât prin modificarea legii respective”, dar totuși a sesizat că de la intrarea în vigoare în anul 1996, și până în anul 2020, Anexa la Legea nr. 668/1995 a fost supusă modificărilor prin 39 de acte legislative, astfel diminuându-se suprafața terenurilor agricole aflate în proprietatea statului cu 13 111,45 ha (37%), de la 34 972 ha - prevăzute inițial, până la 21 860,55 ha în anul 2020, iar pe parcursul ultimilor ani, au fost înregistrate un șir de tentative, cu rezonanță în mass-media, de a înstrăina ilegal aceste terenuri, implicând în acest proces resursele umane ale organelor de ocrotire a normelor de drept și autorităților publice, pentru a asigura integritatea lor (Raportul auditului performanței „Mecanismele existente asigură gestionarea eficientă a terenurilor agricole proprietate publică?” aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr. 41/2020). În al treilea rând, Codul funciar la art. 33 alin. (2) și alin. (3) consacră interdicția retragerii din circuitul agricol a terenurilor cu destinație agricolă de calitate superioară, fiind totuși posibilă schimbarea destinației însă doar în cazuri excepționale, care în mod evident nu sunt incidente în cazul proiectului supus expertizei. În al patrulea rând, modalitatea de promovare a proiectului este opusă firescului logicii legislative. Potrivit notei de fundamentare, excluderea terenurilor din Lista Legii nr. 3/2025 nu ar presupune transmiterea din oficiu a acestora din proprietatea publică a statului domeniul public, urmând în acest sens să fie făcută o analiză suplimentară la nivelul Guvernului. Respectiv, este cel puțin surprinzătoare abordarea autorului, care propune inițial să se adopte o decizie, urmând ca abia ulterior să se analizeze starea de fapt și de drept. Prin urmare, proiectul prezintă un grad sporit de vulnerabilitate la manifestări de corupție, generând totodată riscul lezării interesului public, fiind susceptibil de a fi utilizat ca instrument de legalizare a unor interese particulare, mascate sub pretextul promovării interesului public. Chiar dacă Parlamentul se bucură de o marjă largă de apreciere a modului de administrare a terenurilor agricole din domeniul public, este imperios ca acțiunile și intervențiile sale să fie consecvente, să urmărească același obiectiv clar și să fie predictibile, iar o eventuală schimbare de paradigmă să fie precedată de o analiză temeinică și riguroasă.
    Recomandări:
    Se impune ca proiectul să fie fundamentat în mod serios, în baza unor evaluări temeinice a fiecărui teren în particular. Se va asigura ca excluderea terenurilor din Legea nr. 3/2025 să reprezinte un caz excepțional.
    Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
    Lipsa/insuficiența transparenței entităților publice; Promovarea intereselor contrar interesului public
    Art. I alin. (1) liniuța a doua
    Art. I. - Legea 3/2025 pentru aprobarea Listei terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public [...], se modifică după cum urmează: 1. Anexa se modifică după cum urmează: - La UAT Chișinău, cifra 4014,9301 se substituie cu cifra 3897,5185, numerele cadastrale 3156201084, 3156201100, 0100301034 și 0100301032 se exclud, iar numărul cadastral 3153209056 se include în anexă.
    Obiecții:
    Prin intermediul normei citate se propune excluderea din Legea nr. 3/2025 a 2 terenuri agricole învecinate amplasate în municipiul Chișinău, sectorul centru: nr. cadastral 0100301034 cu suprafața de 14,69 ha situat pe str. Haltei nr. 41a și nr. cadastral 0100301032 cu suprafața de 9,22 ha situat pe str. Calea Basarabiei nr. 18. În același timp, se mai propune schimbarea destinației acestor 2 terenuri agricole, și anume în terenuri destinate construcțiilor și amenajărilor. Nota de fundamentare nu conține niciun fel de informații sau explicații referitoare la aceste terenuri, omisiune care afectează transparența și justificarea intervenției normative propuse. În contextul analizei din secțiunea anterioară, sunt incerte intențiile autorului proiectului, fiind generate suspiciuni rezonabile privind existența unui interes privat ascuns sau a unor aranjamente prealabile privind schimbarea regimului juridic al terenurilor respective.
    Recomandări:
    Se va exclude liniuța a doua din alin. (1) art. I a proiectului. În eventualitatea menținerii insistenței asupra promovării acestei reglementări, să va completa nota de fundamentare cu o evaluare temeinică a stării de fapt și de drept a terenurilor vizate. Se va garanta și asigura că excluderea terenurilor din Legea nr. 3/2025 are loc exclusiv cu titlu excepțional, în baza unor justificări obiective și bine întemeiate.
    Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
    Lipsa/insuficiența transparenței entităților publice; Promovarea intereselor contrar interesului public

    IV. CONCLUZII

    Prin proiect se propune excluderea a 7 terenuri agricole proprietate publică a statului din domeniul public, cu suprafața totală de aproximativ 112 ha din Lista terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public expusă în Legea nr. 3/2025 (succesoare a Legii nr. 668/1995), iar în același timp se propune completarea listei respective cu un singur teren, care nu poate fi identificat în portalul informațional e-Cadastru. Totodată, se mai propune obligarea Guvernului ca să transmită 6 terenuri agricole către autoritățile publice locale, altele decât cele care se propun a fi excluse din Lista nominalizată, precum și să modifice destinația a 2 terenuri agricole dintre acele propuse pentru excludere.

    Promovarea proiectului reprezintă o soluție fragmentară, aplicată ad-hoc, în favoarea unor unități administrativ teritoriale pe baza unor criterii nereglementate de cadrul normativ și lipsite de transparență. De asemenea, prin proiect se pot aduce ingerințe fondului de terenuri agricole de calitate superioară. Lipsa datelor certe despre fiecare din terenurile agricole vizate, în special a 2 terenuri din municipiul Chișinău, generează suspiciuni de promovare a unor interese contrar interesului public. Și anume, se propune excluderea din Legea nr. 3/2025 a 2 terenuri agricole învecinate amplasate în municipiul Chișinău, sectorul centru: nr. cadastral 0100301034 cu suprafața de 14,69 ha situat pe str. Haltei nr. 41a și nr. cadastral 0100301032 cu suprafața de 9,22 ha situat pe str. Calea Basarabiei nr. 18. În același timp, se mai propune schimbarea destinației acestor 2 terenuri agricole, și anume în terenuri destinate construcțiilor și amenajărilor. Nota de fundamentare nu conține niciun fel de informații sau explicații referitoare la aceste terenuri, omisiune care afectează transparența și justificarea intervenției normative propuse. În contextul analizei din secțiunile anterioare, sunt incerte intențiile autorului proiectului, fiind generate suspiciuni rezonabile privind existența unui interes privat ascuns sau a unor aranjamente prealabile privind schimbarea regimului juridic al terenurilor respective.

    Nota de fundamentare este deficitară, oferind informații sumare.

    În concluzie, proiectul necesită o reanalizare integrală, iar nota de fundamentare trebuie completată în mod riguros și detaliat.