Art.I. pct.2
victimă-adult – persoană adultă care a fost supusă actelor de violență împotriva femeilor și a violenței în familie, în concubinaj; victimă-copil – persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani, care a fost supusă sau a fost martoră la acte de violență împotriva femeilor și a violenței în familie, în concubinaj;
Obiecții:
Finalizarea definițiilor cu sintagma „în concubinaj”, după virgulă, permite interpretarea că victima trebuia neapărat să fie în concubinaj pentru a fi supusă actelor de violență împotriva femeilor și a violenței în familie. Aceeași remarcă e valabilă și pentru definiția de victimă-copil. Din punct de vedere a conținutului, sintagma „în concubinaj” din articolul 2 al legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie nu își are rostul și locul, în special dacă ne referim la definiția dată membrilor familiei la alineatul 2 al articolului 3 al acestei legi.
Recomandări:
Revizuirea sintagmei „în concubinaj” conținută la articolul 2.
Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
Formulare ambiguă care admite interpretări abuzive
Art.I pct.2
Art.2 Definirea formelor de violență
Obiecții:
Nu este reglementată violența în mediul online sau cu utilizarea tehnologiei (a se vedea în acest sens Recomandarea generală nr. 1 a GREVIO, privind violența online), în special ținând cont de propagarea rapidă a acestei forme de violență.
Recomandări:
Includerea și definirea tipului de violență online sau cu utilizarea tehnologiilor.
Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
Lacună de drept
Art.I pct.2
„femicid - cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, care presupune comiterea infracțiunii de omor intenționat sau vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care a provocat decesul unei femei, din motive de prejudecată în bază de gen;”
Obiecții:
Legislația penală (art. 145 ”Omorul intenționat” și art. 151 ”Vătămarea intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății” din Codul penal al RM) nu conține reglementări speciale referitoare la femicid, iar lipsa acestora va lăsa noile reglementări fără impact juridic practic.
Recomandări:
Reglementarea specială a femicidului în legislația penală
Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
Lacună de drept / Conflictul normelor de drept
Art.I pct.3
„Articolul 3. Subiecți ai violenței împotriva femeilor și a violenței în familie se introduce alineatul (11) cu următorul cuprins: ”(11) Subiecți ai violenței împotriva femeilor sunt agresorul și victima.”
Obiecții:
Propunerea de modificare din articolul 3 (”(11) Subiecți ai violenței împotriva femeilor sunt agresorul și victima.”) urmează a fi adusă în concordanță cu definiția noțiunii agresor din art.1 al Legii nr. 45/2007. În cazul în care aceste 2 noțiuni nu vor fi armonizate, legea va putea fi interpretată în sensul în care un agresor împotriva femeilor poate fi doar o persoană care a comis și acte de violență în familie.
Recomandări:
Aducerea în concordanță a prevederilor de la Art.1 și Art.3 ale Legii nr.45/2007.
Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
Lacună de drept / Conflictul normelor de drept / Utilizarea neuniformă a termenilor
Art.I pct.12
„Articolul 15/4. Mecanismul de colectare a datelor (1) Mecanismul integrat de colectare a datelor pentru crearea statisticii oficiale în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie include informația colectată prin intermediul Platformei de interoperabilitate (MConnect) din Sistemele Informaționale deținute de către organele abilitate din domeniu. (2) Informația furnizată are la bază sursele de date administrative, dezagregate după forma de violență, sex, vârsta și relația dintre victimă și agresor, dizabilitate, localizarea geografică, tipul de violență, statutul victimei de persoană solicitantă a unei forme de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, țării de origine a acesteia, etnie. (3) Datele pentru crearea statisticii oficiale în domeniu sunt colectate, înregistrate și stocate într-un Sistem Informațional, dezvoltat și deținut de către Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.”
Obiecții:
Reglementările propuse sunt imperfecte, lacunare și confuze: a) Lipsesc scopurile legitime pentru care va fi efectuată colectarea datelor (a se vedea art.11 al Convenției de la Istanbul, care prevede că datele sunt colectate de autorități pentru a studia cauzele profunde a violenței și efectele sale, frecvența și numărul de condamnări, dar și eficacitatea măsurilor întreprinse pentru a implementa dispozițiile Convenției. b) Pentru a corespunde scopului de colectare a datelor, autoritățile au obligația de a efectua cercetări și analize a motivelor care stau la baza violenței contra femeilor și a violenței în familie. c) Nu se stabilește frecvența de colectare a datelor și modalitatea publicării lor. d) Nu este stabilit clar mecanismul de protecție a vieții private a persoanelor datele cărora vor fi colectate. Autoritățile trebuie să facă în așa fel încât, în cadrul utilizării datelor colectate, identificarea unei persoane anume să fie imposibilă. e) Din punct de vedere a tehnicii juridice, nu este binevenită utilizarea denumirii Platformei de interoperabilitate (MConnect), deoarece în cazul în care această denumire se modifică, se va impune și modificarea legii. f) Nu este pe deplin clar dacă organele ce se regăsesc în MConnect dispun deja de datele necesare, și anume datele deținute de IGP, Procuratură, instanțele de judecată, administrația penitenciară, serviciile sociale și cele specializate în suportul victimelor, publice sau fără scop lucrativ, datele de la spitale și serviciile de urgență. g) În ceea ce privește indicatorii relevanți utilizați la colectarea datelor, Convenția de la Istanbul utilizează, pe lângă cei propuși deja în Proiect: numărul victimelor, numărul evenimentelor, numărul autorilor, faptul de a stabili dacă victima a suferit violențe anul precedent sau o perioadă din viața sa. Nu este clar de ce acești indicatori nu au fost incluși în Proiect. h) Proiectul propune ca indicatori etnia sau țara de origine a victimei. Colectarea și prelucrarea acestor tipuri de date necesită o diligență sporită, pentru a evita ca utilizarea lor să ducă la stigmatizarea unei etnii sau comunități anume.
Recomandări:
Revizuirea textului art.15/4, asigurarea concordanței depline cu Legea nr. 133 din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal și actele normative în relevante în domeniu (Legislația cu privire la Procuratură, poliție, instanțele de judecată etc.).
Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
Lacună de drept / Formulare ambiguă care admite interpretări abuzive / Prevederi discriminatorii
Art
Art. II. – (1) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. (2) Guvernul, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta și va asigura elaborarea actelor normative necesare pentru punerea în aplicare a acesteia.
Obiecții:
Conform art.56 al Legii nr.100/2017: Actele normative intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi anterioară datei publicării. Intrarea în vigoare a normelor proiectului la data publicării în Monitorul Oficial, fără a se asigura baza normativă (modificarea legislației și a actelor normative subordonate) și tehnică necesară (crearea bazelor de date, asigurarea colectării datelor, asigurarea interoperabilitării datelor) nu va permite aplicarea lor plenară și o anumită perioadă ar putea vicia efectele generale ale modificărilor introduse.
Recomandări:
Stabilirea unei date ulterioare pentru intrarea în vigoare a noilor reglementări și stabilirea unor termene mai reduse pentru aducerea în concordanță cu noile reglementări a cadrului legislativ și normativ subsidiar.
Elemente de coruptibilitate / vulnerabilitate:
Conflictul normelor de drept