
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
de lege cu privire la Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate
Înregistrat cu nr. 40
din: 12/02/2025
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este deputat în Parlament, autor nemijlocit - grup de deputați în Parlament
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
În conformitate cu art. 23 din Legea cu privire la actele normative, proiectele actelor normative trebuie să fie elaborate de către autoritățile publice abilitate să le inițieze, conform programelor și planurilor aprobate în modul stabilit de lege, precum și la solicitarea Parlamentului, a Președintelui Republicii Moldova, a Guvernului sau din inițiativă proprie, în modul stabilit de lege. Legea nr. 100/2017 prevede lista de subiecți care pot iniția elaborarea proiectelor de acte normative, specificând că acest proces trebuie să se desfășoare în limitele competenței și în conformitate cu atribuțiile și domeniul de activitate ale acestora. Prevederile constituționale privind Procuratura sunt înserate în Capitolul IX din Constituția Republicii Moldova, întitulat „Autoritatea judecătorească”.
Astfel, Procuratura face parte din sectorul justiției. În virtutea art. 4 lit. d) din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern, justiția este unul din domeniile de activitate ale Guvernului.
Orice reformă/reorganizare a sistemului justiției și de drept ar trebui inițiată nemijlocit de către Ministerul Justiției în temeiul pct. 6 subpct. 1) din Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 698/2017. Inițierea unei reforme/reorganizări în sectorul justiției de către oricare alt subiect cu drept de inițiativă legislativă trebuie să fie justificată suplimentar, argumente care lipsesc cu desăvârșire în Nota de fundamentare.
3. Scopul promovării proiectului
Proiectul stabilește modul de organizare și funcționare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, conținând prevederi referitoare la:
- organizarea și funcționarea procuraturii specializate;
- personalul procuraturii specializate;
- cooperarea la nivel național și internațional.
Prin Proiect se propun modificări la:
- Clasificatorul general al legislației, aprobat prin Legea nr. 1325/1997;
- Codul de procedură penală al Republicii Moldova, nr. 122/2003;
- Legea privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, nr. 241/2005;
- Legea cu privire la Procuratură, nr. 3/2016;
- Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, nr. 132/2016;
- Legea integrității, nr. 82/2017;
- Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, nr. 252/2023;
- Legea bugetului de stat pentru anul 2025, nr. 310/2024.
De asemenea, se propune abrogarea Legii cu privire la procuraturile specializate, nr. 159/2016.
În Nota de fundamentare, autorul nu enunță clar scopul urmărit prin Proiect. În viziunea autorului, crearea unei singure procuraturi specializate ar urma să fie o soluție mai eficientă, în condițiile în care se atestă o legătură indisolubilă între corupție și crima organizată.
Rezumând cele conținute în nota de fundamentare, proiectul pretinde să îmbunătățească: activitatea specială de investigații; instrumentarea cauzelor penale; recuperarea bunurilor infracționale; tratarea fenomenelor infracționale complexe; colaborarea internațională; credibilitatea instituțiilor statului (din perspectiva cetățenilor) și a Republicii Moldova (din perspectiva comunității internaționale). În percepția noastră, Proiectul urmărește scopuri politice, în special, electorale.
Autorul mărturisește că intenția de reconfigurare a procuraturilor specializate a pornit de la: a) Decizia Consiliului Suprem de Securitate din 11 noiembrie 2024 privind combaterea corupției politice și a celei electorale; b) Audierile parlamentare din 6 și 7 decembrie 2014 cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din anul 2024; d) Hotărârea Parlamentului nr. 285 din 12 decembrie 2024 cu privire la rezultatul audierilor parlamentare privind fraudele electorale semnalate în cadrul scrutinelor electorale din anul 2024; e) Decizia Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie 2025 privind combaterea corupției politice și a celei electorale. Autorul se îngrijește, în exclusivitate, de corupția politică și cea electorală. Pornind de la contextul actual electoral, Autorul pare să urmărească loializarea politică a procuraturilor specializate, în special a Procuraturii Anticorupție. Drept dovezi în acest sens servesc evenimentele care au precedat inițierea și promovarea Proiectului. Ne referim la declarațiile publice ale Președintelui Republicii, Prim-ministrului și ale Președintelui Republicii (președintele partidului politic din care face parte Autorul), care și-au exprimat nemulțumirea de activitatea Procuraturii Anticorupție în combaterea corupției politice și electorale, deși combaterea acestor fapte țin, în special, de competența Centrului Național Anticorupție. O dovadă în plus servește și mărturisirea Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, care a recunoscut că exponenții puterii i-au sugerat să demisioneze. În fapt, prin reconfigurarea procuraturilor specializate, nu se va obține decât resetarea întregului corp de procurori ale acestora.
4. Respectarea transparenței decizionale
În conformitate cu art. 8 din Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, constituie etape ale asigurării transparenței în procesul de elaborare a deciziilor: a) informarea publicului referitor la inițierea elaborării deciziei; b) punerea la dispoziția părților interesate a proiectului de decizie și a materialelor aferente acestuia; c) consultarea cetățenilor, asociațiilor constituite în corespundere cu legea, altor părți interesate; d) examinarea recomandărilor cetățenilor, asociațiilor constituite în corespundere cu legea, altor părți interesate în procesul de elaborare a proiectelor de decizii; e) informarea publicului referitor la deciziile adoptate. Autorul nu a informat publicul referitor la inițierea elaborării deciziei. Nu au fost respectate nici termenele prescrise de lege în ceea ce privește consultarea publică a proiectului.
Prima rundă de consultări a avut loc la 19 februarie 2025, anunțul privind consultările fiind publicat pe pagina web a Parlamentului în ziua consultărilor. Este de notat că anunțul nu oferă date de contact, la care părțile interesate ar putea să-și confirme participarea. În ceea ce privește sinteza recomandărilor, aceasta ar urma să fie plasată pe pagina web a Parlamentului. Este de notat, că Proiectul a fost dezbătut și aprobat în prima lectură la 20 februarie 2025, pe pagina web a Parlamentului nefiind publicat decât Proiectul și nota de fundamentare. Mai mult, a lipsit avizul Guvernului, deși Proiectul va avea impact asupra bugetului public. Potrivit art. 31 alin. (4) din Constituție, orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Structura Notei de fundamentare corespunde structurii stabilite de Anexa nr. 1 la Legea nr. 100/2017, însă anumite secțiuni nu au fost completate. În special, ne referim la secțiunea „Opțiunile alternative analizate și motivele pentru care acestea nu au fost luate în considerare”. Autorul nu a identificat vreo opțiune alternativă, deși una evidentă ar fi întărirea procuraturilor specializate fără a le comasa. În acest sens, ar fi fost imperioasă dotarea acestora, în special a Procuraturii Anticorupție, cu resursele necesare unei funcționări mai eficiente. În aceeași ordine de idei, și secțiunea „Impactul financiar și argumentarea costurilor estimative” nu a fost dezvoltată suficient. Autorul anticipează că Proiectul va avea impact asupra bugetului public național, fiind, însă, în neputință de a-l estima. Autorul se justifică prin faptul că impactul depinde de unele măsuri/decizii subsecvente ce urmează a fi luate de către autoritățile publice responsabile de implementarea prevederilor Proiectului. Neestimarea costurilor Proiectului demonstrează insuficiența argumentării acestuia. Or, Autorul ar trebui să cunoască numărul de cauze aflate în gestiunea actualelor procuraturi specializate, ar trebui să fie capabil în a estima volumul de muncă care ar reveni procuraturii specializate înființate, ar trebui să calculeze resursele, în special - umane, necesare în vederea operaționalizării entității, dar și ar trebui să calculeze costurile Proiectului.
6. Suficienţa argumentării.
Proiectul nu este argumentat suficient. Autorul face referință la analiza sistemului procuraturilor specializate în raport cu formele de criminalitate cu care se confruntă securitatea națională a Republicii Moldova. Însă, Nota de fundamentare nu conține date în acest sens. Un singur trend infracțional ar putea justifica Proiectul - eventuala pondere, în ultimii (3-5) ani, a infracțiunilor de corupție comise de către grupurile și organizațiile criminal organizate, pondere care ar fi esențială. Profilul fenomenului infracțional al corupției în Republica Moldova este altul.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Nota de fundamentare conține referințe la standarde internaționale relevante, însă acestea nu sunt tratate din cea mai potrivită perspectivă. Standardele internaționale solicită o preocupare aparte de legăturile existente între corupție și celelalte forme ale criminalității, în special criminalitatea organizată și criminalitatea economică, inclusiv spălarea banilor. Republica Moldova corespunde acestor exigențe prin tratarea, în calitate de circumstanțe care agravează pedeapsa penală, a comiterii infracțiunilor de către sau în interesul unui grup ori al unei organizații criminal organizate, dar și a comiterii infracțiunilor de către o persoană publică sau persoană cu funcție de demnitate publică. Proiectul, însă, este nepotrivit din perspectiva asigurării celor mai importante condiții în lupta împotriva corupției. Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, prin art. 36, solicită Republicii Moldova să asigure, conform principiilor fundamentale ale sistemului său juridic, existența unuia sau mai multor organisme ori persoane specializate în lupta împotriva corupției prin investigații și reprimare. Acestui organism sau acestor persoane trebuie să se acorde independență, iar personalul specializat ar trebui să beneficieze de formare și resurse adecvate. Reorganizarea nejustificată instituțională propusă prin Proiect va prejudicia personalul procuraturilor specializate din perspectiva independenței, formării și resurselor.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Proiectul nu este fundamentat economico-financiar, deși implementarea acestuia necesită cheltuieli financiare.
9. Analiza impactului de reglementare.
Nota de fundamentare conține „Analiza impactului de reglementare”, însă aspectele ce țin de „Impactul asupra sectorului public”, precum și de „Impactul financiar și argumentarea costurilor estimative” necesită a fi dezvoltate.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Așa cum am menționat, singurul fapt, de care pare a fi îngrijorat Autorul, este sporirea corupției politice și electorale. Proiectul pare a fi promovat cu scopul de a reseta corpul de procurori al procuraturilor specializate, în special al Procuraturii Anticorupție, fapt care va genera percepția, de altfel, justificată a loializării politice acestora în beneficiul partidului de la guvernare. Din această perspectivă, Proiectul promovează nejustificat interesele și beneficiile partidului de la guvernare.
Promovarea intereselor/beneficiilor nu se face cu respectarea interesului public
12. Prejudicii aduse prin aplicarea actului.
Proiectul este susceptibil de a prejudicia nejustificat anumite categorii de persoane, inclusiv procurorii.
13. Vulnerabilitatea proiectului din perspectiva drepturilor omului
Proiectul este vulnerabil din perspectiva respectării drepturilor omului.
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Proiectul conține prevederi care nu sunt compatibile cu cadrul normativ național, inclusiv cu Constituția Republicii Moldova.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
În calitate de concluzie generală, reținem că proiectul nu poate fi susținut, acesta fiind elaborat și promovat cu ignorarea principiilor de legiferare.
Inițiativa legislativă ridică probleme legate de:
- constituționalitate;
- respectare a drepturilor și libertăților fundamentale;
- legalitate și echilibru între reglementările concurente;
- oportunitate, coerență, consecutivitate, stabilitate și predictibilitate a normelor juridice;
- asigurare a transparenței.
Proiectul a fost elaborat de către un grup de deputați și stabilește modul de organizare și funcționare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.
Inițiativa legislativă conține prevederi referitoare la:
- organizarea și funcționarea procuraturii specializate;
- personalul procuraturii specializate;
- cooperarea la nivel național și internațional.
Prin proiect se propun modificări la:
- Clasificatorul general al legislației, aprobat prin Legea nr. 1325/1997;
- Codul de procedură penală al Republicii Moldova, nr. 122/2003;
- Legea privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, nr. 241/2005;
- Legea cu privire la Procuratură, nr. 3/2016;
- Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, nr. 132/2016;
- Legea integrității, nr. 82/2017;
- Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, nr. 252/2023;
- Legea bugetului de stat pentru anul 2025, nr. 310/2024.
De asemenea, se propune abrogarea Legii cu privire la procuraturile specializate, nr. 159/2016.
În nota de fundamentare, autorul nu enunță clar scopul urmărit. În viziunea autorului, crearea unei singure procuraturi specializate ar urma să fie o soluție mai eficientă, în condițiile în care se atestă o legătură indisolubilă între corupție și crima organizată.
Rezumând cele conținute în nota de fundamentare, proiectul pretinde să îmbunătățească:
- activitatea specială de investigații;
- instrumentarea cauzelor penale;
- recuperarea bunurilor infracționale;
- tratarea fenomenelor infracționale complexe;
- colaborarea internațională;
- credibilitatea instituțiilor statului (din perspectiva cetățenilor) și a Republicii Moldova (din perspectiva comunității internaționale).
În percepția noastră, inițiativa legislativă urmărește scopuri politice, în special, electorale. Autorul mărturisește că intenția de reconfigurare a procuraturilor specializate a pornit de la:
- Decizia Consiliului Suprem de Securitate din 11 noiembrie 2024 privind combaterea corupției politice și a celei electorale;
- Audierile parlamentare din 6 și 7 decembrie 2014 cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din anul 2024;
- Hotărârea Parlamentului nr. 285 din 12 decembrie 2024 cu privire la rezultatul audierilor parlamentare privind fraudele electorale semnalate în cadrul scrutinelor electorale din anul 2024;
- Decizia Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie 2025 privind combaterea corupției politice și a celei electorale.
Autorul se îngrijește, în exclusivitate, de corupția politică și cea electorală. Pornind de la contextul actual electoral, autorul pare să urmărească loializarea politică a procuraturilor specializate, în special a Procuraturii Anticorupție. Drept dovezi în acest sens servesc evenimentele care au precedat inițierea și promovarea proiectului. Ne referim la declarațiile publice ale Președintelui Republicii, Prim-ministrului și ale Președintelui Parlamentului Republicii Moldova (președintele partidului politic din care face parte autorul), care și-au exprimat nemulțumirea de activitatea Procuraturii Anticorupție în combaterea corupției politice și electorale, deși combaterea acestor fapte țin, în special, de competența Centrului Național Anticorupție. O dovadă în plus servește și mărturisirea Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, care a recunoscut că exponenții puterii i-au sugerat să demisioneze.
În fapt, prin reconfigurarea procuraturilor specializate, nu se va obține decât resetarea întregului corp de procurori ale acestora.
În conformitate cu art. 23 din Legea cu privire la actele normative, proiectele actelor normative trebuie să fie elaborate de către autoritățile publice abilitate să le inițieze, conform programelor și planurilor aprobate în modul stabilit de lege, precum și la solicitarea Parlamentului, a Președintelui Republicii Moldova, a Guvernului sau din inițiativă proprie, în modul stabilit de lege. Legea nr. 100/2017 prevede lista de subiecți care pot iniția elaborarea proiectelor de acte normative, specificând că acest proces trebuie să se desfășoare în limitele competenței și în conformitate cu atribuțiile și domeniul de activitate ale acestora. Prevederile constituționale privind Procuratura sunt înserate în Capitolul IX din Constituția Republicii Moldova, întitulat „Autoritatea judecătorească”. Astfel, Procuratura face parte din sectorul justiției. În virtutea art. 4 lit. d) din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern, justiția este unul din domeniile de activitate ale Guvernului. Orice reformă/reorganizare a sistemului justiției și de drept ar trebui inițiată nemijlocit de către Ministerul Justiției în temeiul pct. 6 subpct. 1) din Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 698/2017. Inițierea unei reforme/reorganizări în sectorul justiției de către oricare alt subiect cu drept de inițiativă legislativă trebuie să fie justificată suplimentar, argumente care lipsesc cu desăvârșire în Nota de fundamentare.
Structura notei de fundamentare corespunde structurii stabilite de Anexa nr. 1 la Legea nr. 100/2017, însă anumite secțiuni nu au fost completate. În special, ne referim la secțiunea „Opțiunile alternative analizate și motivele pentru care acestea nu au fost luate în considerare”. Autorul nu a identificat vreo opțiune alternativă, deși una evidentă ar fi întărirea procuraturilor specializate fără a le comasa. În acest sens, ar fi fost imperioasă dotarea acestora, în special a Procuraturii Anticorupție, cu resursele necesare unei funcționări mai eficiente. În aceeași ordine de idei, și secțiunea „Impactul financiar și argumentarea costurilor estimative” nu a fost dezvoltată suficient. Autorul anticipează că Proiectul va avea impact asupra bugetului public național, fiind, însă, în neputință de a-l estima. Autorul se justifică prin faptul că impactul depinde de unele măsuri/decizii subsecvente ce urmează a fi luate de către autoritățile publice responsabile de implementarea prevederilor Proiectului. Neestimarea costurilor Proiectului demonstrează insuficiența argumentării acestuia. Or, autorul ar trebui să cunoască numărul de cauze aflate în gestiunea actualelor procuraturi specializate, ar trebui să fie capabil în a estima volumul de muncă care ar reveni procuraturii specializate înființate, ar trebui să calculeze resursele, în special - umane, necesare în vederea operaționalizării entității, dar și ar trebui să calculeze costurile Proiectului.
Inițiativa legislativă nu este argumentată suficient. Autorul face referință la analiza sistemului procuraturilor specializate în raport cu formele de criminalitate cu care se confruntă securitatea națională a Republicii Moldova. Însă, Nota de fundamentare nu conține date în acest sens. Un singur trend infracțional ar putea justifica Proiectul - eventuala pondere, în ultimii (3-5) ani, a infracțiunilor de corupție comise de către grupurile și organizațiile criminal organizate, pondere care ar fi esențială. Profilul fenomenului infracțional al corupției în Republica Moldova este altul.
Nota de fundamentare conține referințe la standarde internaționale relevante, însă acestea nu sunt tratate din cea mai potrivită perspectivă. Standardele internaționale solicită o preocupare aparte de legăturile existente între corupție și celelalte forme ale criminalității, în special criminalitatea organizată și criminalitatea economică, inclusiv spălarea banilor. Republica Moldova corespunde acestor exigențe prin tratarea, în calitate de circumstanțe care agravează pedeapsa penală, a comiterii infracțiunilor de către sau în interesul unui grup ori al unei organizații criminal organizate, dar și a comiterii infracțiunilor de către o persoană publică sau persoană cu funcție de demnitate publică. Proiectul, însă, este nepotrivit din perspectiva asigurării celor mai importante condiții în lupta împotriva corupției. Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, prin art. 36, solicită Republicii Moldova să asigure, conform principiilor fundamentale ale sistemului său juridic, existența unuia sau mai multor organisme ori persoane specializate în lupta împotriva corupției prin investigații și reprimare. Acestui organism sau acestor persoane trebuie să se acorde independență, iar personalul specializat ar trebui să beneficieze de formare și resurse adecvate. Reorganizarea nejustificată instituțională propusă prin Proiect va prejudicia personalul procuraturilor specializate din perspectiva independenței, formării și resurselor.