
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
de lege pentru modificarea unor acte normative (modificarea Legii nr.131/2012 privind controlul de stat și a legilor sectoriale conexe controlului de stat)
Înregistrat cu nr. 346
din: 25/11/2024
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Cancelaria de Stat
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Scopul declarat al proiectului, conform notei informative a acestuia, este „de a dezvolta un sistem de control efectiv eficient, de a reduce povara controlului si a masurilor restrictive disproporționate si inechitabile, de a dezvolta un sistem de control previzibil, neabuziv și cu abordare constructiva in raport cu agenții economici, care va încuraja investițiile și nu va intimida inițiativa antreprenoriala”.
Suplimentar, în Nota informativă la proiect, se comunică că:
„Proiectul urmărește eliminarea discrepantelor dintre legile sectoriale si Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat, inclusiv eliminarea dublărilor si excepțiilor nejustificate prin alinierea la principiile fundamentale de efectuare a controlului de stat și asigurarea aplicării transparente, previzibile și echitabile a măsurilor restrictive, minimizarea abuzurilor prin revizuirea si reglementarea sistemului de măsuri restrictive aplicate de organele de control, în subsidiar, se urmărește atingerea următoarelor obiective stabilite în Programul de activitate al Guvernului „Moldova prospera, sigura, europeana”: „promovarea măsurilor de reglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice și a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor”, „facilitarea deschiderii, dezvoltării și internaționalizării afacerilor” și „implementarea avertizărilor și a controalelor consultative în scopul diminuării corupției și a creșterii nivelului de încredere dintre stat și antreprenori, reducerea presiunii asupra mediului de afaceri”.
4. Respectarea transparenței decizionale
Autorul proiectului a respectat prevederile Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional. Astfel: (1) anunț privind inițierea elaborării proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (modificarea Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător și a cadrului normativ conex) a fost publicat și a oferit, pentru prezentarea propunerilor de amendare a legislației perioada 22.03.2024 - 15.04.2024. Ulterior, proiectul a fost supus consultărilor publice de 3 ori, în următoarele perioade: 18.06.2024 - 15.07.2024, 04.09.2024 - 18.09.2024 și 12.11.2024 - 26.11.2024. Pe de altă parte, se poate observa că ultima plasare pentru consultare publică este una formală, or, deja la 25.11.2024, proiectul aprobat de Guvern la 20.11.2024 (prin Decizia protocolară nr. 47.11/2024), era înregistrat în Parlament pentru examinare și ulterioară aprobare. Deci, a treia expunere pentru consultare publică a fost una formală.
Versiunea finală, împreună cu Sinteza obiecțiilor și propunerilor nu a fost identificată pe portalul particip.go.md. Sinteza obiecțiilor și propunerilor, la etapa întocmirii prezentului raport a putut fi identificată exclusiv pe pagina web oficială a Parlamentului.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Structura notei informative corespunde structurii stabilite de anexa nr. 1 la Legea nr. 100/2017.
6. Suficienţa argumentării.
Nota informativă cuprinde o argumentare suficientă amendamentelor propuse prin proiect. De asemenea, pentru înțelegerea corespunzătoare a argumentelor, motivarea este prezentată per domeniu de activitate abordat de proiect.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Textul proiectului, precum și nota informativă la acesta nu conțin referințe la legislația comunitară și nici la standarde internaționale. Pe de altă parte, scopul proiectului nici nu este de a crea cadrul juridic intern necesar pentru implementarea legislației UE, dar nici de a transpune vreo reglementare comunitară în cadrul normativ național.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Nota informativă conține relevări aferente justificării financiar-economice a prevederilor proiectului. În acest sens, se menționează că implementarea proiectului de lege nu necesita alocarea resurselor financiare din bugetul de stat.
9. Analiza impactului de reglementare.
Reieșind din prevederile art. 27/1 alin. (3) din Legea nr. 100/2017, analiza impactului de reglementare nu se efectuează pentru: a) proiectele documentelor de politici şi de planificare; b) proiectele privind încheierea, suspendarea, denunțarea sau stingerea tratatelor internaționale; c) proiectele privind aprobarea bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale de stat, a fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală şi proiectele de modificare a acestora, precum şi pentru rapoartele privind executarea acestor bugete. Întrucât proiectul supus prezentei expertize nu se regăsește printre cele care nu sunt obiect al impactului de reglementare, acesta trebuie să comțină o asemenea analiză.
Urmare a ultimelor amendamente la Legea nr. 100/2017, analiza impactului de reglementare este parte componentă a Notei informative. Astfel, Nota informativă la proiect conține analiza de impact a proiectului, trecându-l prin fiecare dintre criteriile prevăzute în compartimentul 4 din nota informativă (așa cum este ea adoptată la anexa nr. 1 la Legea nr. 100/2017), și anume: 4. Analiza impactului de reglementare: 4.1. Impactul asupra sectorului public; 4.2. Impactul financiar şi argumentarea costurilor estimative; 4.3. Impactul asupra sectorului privat; 4.4. Impactul social; 4.4.1. Impactul asupra datelor cu caracter personal; 4.4.2. Impactul asupra echităţii şi egalităţii de gen; 4.5. Impactul asupra mediului; 4.6. Alte impacturi şi informatic relevante. Analiza impactului amendamentelor propuse prin proiect este suficient documentată în nota informativă.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
În principal, conform celor declarate, proiectul urmărește crearea de instrumente care să sigure previzibilitatea acțiunilor organelor de control, lipsa abuzului acestora în raport cu operatorii economici, să reducă povara controlului și a sancțiunilor inechitabile aplicate de organele de control în urma controalelor realizate și care va încuraja investițiile, dar nu va intimida inițiativa antreprenoriala. Totodată, proiectul vine să clarifice instrumentele de protecție a drepturilor agenților economici împotriva abuzurilor organelor de control. Astfel, la o primă apreciere, am putea menționa că se urmărește protejarea/promovarea intereselor și beneficiilor de grup, în speță ale grupurilor din mediul de afaceri. Pe de altă parte, aceste interese sunt legate, fiind determinate și în coraport cu principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător, adoptate prin Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător.
Totodată, implementarea prevederilor propuse, poate contribui la realizarea interesului public - cel de a crea un sistem de control efectiv si eficient, care să asigure respectarea interesului public - cel de a avea acces la servicii și produse de calitate. În acest sens, interesul public urmărit de proiect se încadrează în interesul public general, așa cum este el statuat în prevederile Legii integrității nr.82/2017), cu condiția respectării recomandărilor vizate de capitolul 111 al Raportului de expertiza anticorupție.
Promovarea intereselor/beneficiilor se face cu respectarea interesului public
12. Prejudicii aduse prin aplicarea actului.
Proiectul nu este susceptibil de a prejudicia anumite categorii de subiecți.
13. Vulnerabilitatea proiectului din perspectiva drepturilor omului
Din perspectiva drepturilor omului, proiectul nu pare a fi vulnerabil în mod direct. Pe de altă parte, nesoluționarea problemelor de coruptibilitate, ar putea determina, ulterior, aplicarea abuzivă sau arbitrară a proiectului, generând, în consecință, încălcări ale drepturilor subiecților supuși controlului, fie ale consumatorilor produselor și serviciilor subiecților supuși controlului.
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Proiectul se consideră a fi compatibil cu reglementările cadrului normativ național.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
La promovarea proiectului, au fast respectate rigorile de asigurare a transparenței decizionale, statuate de prevederile Legii nr. 239/2008 privind transparent in procesul decizional. Nota informativa a proiectului corespunde exigențelor de tehnică legislativă. Proiectul de lege, însă, se recomandă a fi revizuit în sensul aducerii în concordanță cu regulile de tehnică legislativă.
Din perspectivă conceptuală, se recomandă revizuirea proiectului prin prisma comentariilor formulate, în vederea asigurării excluderii riscurilor de coruptibilitate identificate.
Pe de altă parte, atingerea obiectivelor declarate în nota informativă la proiect poate avea loc nu doar prin reglementările promovate, care, de fapt, nu vin să amendeze esențial sistemul controlului de stat, dar prin instruirea inspectorilor din cadrul organelor de control în sensul cunoașterii cadrului normativ cu privire la controlul de stat și înțelegerii faptului că rolul lor nu este doar unul sancționator, cât mai degrabă de a acționa în parteneriat cu mediul de afaceri, pentru a asigura piața și societatea, în ansamblu, cu produse și servicii calitative.