Acordarea ajutorului social în Rezina se află sub monitorizarea societății civile

12

""   "" ""

Modul în care autoritățile raionului Rezina gestionează acordarea ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului este monitorizat în cadrul unui proiect al Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC), prin implicarea partenerului regional al acestuia, organizația obștească „Nufărul”.  

Procesul este observat îndeaproape, în baza unui document special creat în acest sens  – Metodologia de monitorizare a distribuției ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului. Astfel, în prima fază, monitorii au studiat prevederile legislației, regulamentelor din domeniu și au verificat informația care este disponibilă cetățenilor pe paginile de internet oficiale ale autorităților. Ulterior, monitorii au purces la discuții cu șeful Direcției asistență socială al raionului Rezina, Boris Artin, după care i-au intervievat pe asistenții sociali din primării și unii beneficiari. Acum, urmează să fie intervievați și primarii sau secretarii consiliilor locale. 

Informația obținută în urma realizării acestor activități a fost introdusă în programul CAPC, pentru analiza ei ulterioară și depistarea scăpărilor și ilegalităților. Primele concluzii ale experților urmează să fie prezentate în raportul intermediar al proiectului, în august 2020. Potrivit directivelor CAPC, aceste activități au fost desfășurate atât la distanță – acolo unde exista această posibilitate – cât și la direct, cu respectarea instrucțiunilor în contextul pandemiei provocate de Covid-19.

*** 

Proiectul „Ajutorul social în Republica Moldova: între eficacitate și integritate” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.