CAPC oferă asistență juridică gratuită colaboratorilor medicali supuși presiunilor sau răzbunării din partea angajatorului sau autorităților publice

12

Echipa Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC) este deschisă să ofere consultanță și să desemneze avocați pentru lucrătorii medicali (avertizori de integritate) care fac dezvăluiri despre practicile ilegale din perioada pandemiei de Covid-19.

Astfel, angajații medicali care dețin informații și dezvăluie informații privind practicile ilegale legate de neasigurarea cu echipamente de protecție, dotare cu medicamente, condiții nesecurizate de muncă etc, sunt încurajați să contacteze CAPC pe pagina de Facebook a acesteia, pe email sau la numărul de telefon 022 23 83 84. Experții organizației vor acorda asistență juridică și colaboratorilor medicali supuși presiunilor sau răzbunării din partea angajatorului sau autorităților publice. Așa cum organizația nu are buget prevăzut pentru această activitate, serviciile vor fi acordate ca modalitate de sprijin în stare de urgență din partea CAPC, fără ca avocații din echipa CAPC să fie remunerați.

CAPC a luat hotărârea să acorde acest ajutor cadrelor medicale nu doar din motivul împrejurărilor extraordinare condiționate de starea de urgență, dar și ca rezultat al declarației Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) al  Consiliului Europei. Astfel, declarația GRECO din 15 aprilie 2020 cheamă statele ca, în timpul crizei cauzate de Covid-19, acestea să nu folosească situația creată pentru ca să justifice îndepărtarea de la standardele de luptă împotriva corupției și să asigure protecția adecvată a avertizorilor de integritate din sistemul de sănătate.

CAPC desfășoară  activități de analiză și prevenire a corupției încă din anul 2004, iar la 3 ani de la crearea sa, a obținut experiență vastă de interacționare directă cu cetățenii, pe acest segment. Astfel, în 2007, pe fundalul ineficienței liniilor fierbinți/de încredere ale Guvernului, CAPC a lansat și gestionat timp de 3 ani, o Linie Fierbinte Anticorupție, prin care a acordat peste 3.000 de consultații juridice, inclusiv de susținere și reprezentare a persoanelor care au făcut dezvăluiri și au depus denunțuri privind manifestările de corupție. Prin urmare,  abilitățile experților CAPC de interacționare directă cu cetățenii, pentru apărarea dreptului lor la o viață fără corupție, vor fi puse în slujba avertizorilor de integritate și în 2020, în contextul crizei cauzate de virusul Covid-19.