Centrul de analiză și prevenire a corupției: „Încurajăm alegătorii să ne facă cunoscute cazurile de cumpărare a voturilor, pentru ca să putem cere autorităților tragerea la răspundere a celor vinovați”

9

Luni, 7 octombrie 2019, Centrul de analiză și prevenire a corupției a lansat o campanie de informare privind dreptul cetățenilor, în contextul alegerilor locale din 20 octombrie, la un vot care să nu fie influențat prin bani, bunuri, servicii sau foloase, dar și să semnaleze astfel de cazuri, pe care Centrul le va aduce la cunoștința autorităților, prin garantarea anonimatului celor care semnalează.


Mai exact, Centrul își dorește să informeze cetățenii care vor vota la alegerile locale din 20 octombrie despre faptul că astfel de cazuri de corupere a alegătorilor sunt pedepsite penal (amendă de până la 42 500 lei sau cu închisoare de până la 5 ani), iar acest fapt trebuie să-i motiveze să informeze Centrul despre astfel de situații (!)

La rândul lor, juriștii Centrului vor avea grijă ca astfel de fapte să nu rămână nepedepsite, ci vor cere reacții dure din partea Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Autorității Naționale de Integritate, dar și din partea Comisiei Electorale. În așa fel, potrivit coordonatorului acestui proiect al Centrului, Lilia Ioniță, „acesta este un pas înainte pentru ca să stârpim corupția electorală în Moldova. Prin urmare, îi încurajăm pe alegători să nu se lase influențați și să nu-și vândă voturile la alegerile locale din 20 octombrie, ci dimpotrivă, să semnaleze în adresa Centrului cazurile de cumpărare a voturilor. Centrul va asigura 100% anonimitate  celor care semnalează astfel de cazuri și va avea grijă ca autoritățile să-i tragă la răspundere pe cei vinovați”.


Aceste acțiuni ale Centrului au devenit o necesitate după ce societatea civilă, dar și oamenii de rând au observat că nici Autoritatea Națională de Integritate, nici Procuratura Anticorupție, nu au făcut publice și i-au lăsat nepedepsiți pe cei vinovați de cazurile de corupere a alegătorilor. 

* * *

Proiectul a demarat în luna august curent și își propune să contribuie la monitorizarea integrității candidaților la aceste alegeri locale, inclusiv prin sprijinul oferit, pe partea juridică, investigațiilor jurnalistice prin care sunt create profilurile candidaților, sub aspectul acțiunilor de corupție.

Contacte:      

    

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect