Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției va contribui în continuare la monitorizarea candidaților în alegeri

4

 

În contextul finalizării perioadei în care candidații la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției anunță o nouă fază a activităților prin care va contribui la asigurarea integrității candidaților. Astfel, în cadrul unui nou proiect al Centrului, demarat în august curent, alături de Asociația Presei Independente și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, va avea loc monitorizarea integrității candidaților la alegerile locale din 20 octombrie 2019, inclusiv prin sesizarea autorităților competente despre cazurile de corupere a alegătorilor. 

Prin urmare, în această perioadă intermediară de implementare a proiectului, activitățile acestuia vor fi intensificate pe segmentul sesizării autorităților competente, în așa fel încât acestea să aplice legea în mod efectiv la acest capitol.

Toate acestea au devenit o necesitate după ce societatea civilă, dar și oamenii de rând au observat că nici Autoritatea Națională de Integritate, nici Procuratura Anticorupție nu au făcut publice și nu au sancționat cazurile de corupere a alegătorilor.

 

Politicienii (nu) „cumpără votul alegătorilor”?

Practica de observare a alegerilor de către Centrul semnalează o înrădăcinare a ideii că politicienii ar „cumpăra voturile alegătorilor.” Această percepție devine grăitoare pe fundalul lipsei dosarelor penale pornite de autorități privind coruperea alegătorilor, din varii motive, cum ar fi confortul personal sau grija să nu fie învinuite de părtinire. 

Locuitorii satelor și orașelor merită primari și consilieri mai buni

Această stare a lucrurilor nu poate fi lăsată fără o reacție cu impact a societății civile, motiv pentru care Centrul va implementa acest proiect, pentru ca cetățenii să-și poată alege primarii și consilierii care le vor aduce schimbări bune în viață. În acest scop, Centrul va folosi un instrumentar variat, care include sesizarea autorităților, inclusiv acționarea în justiție, precum și asistență juridică acordată jurnaliștilor de investigație la elaborarea profilurilor candidaților, dar și în posibile procese de judecată. Iar toate acestea vor ajunge la urechile alegătorilor, astfel încât autoritățile să-și îndeplinească sarcinile cât mai bine. 

* * *

Acest proiect este o continuare a proiectului implementat de CAPC cu alte organizații neguvernamentale „Inițiativa civică pentru un Parlament curat 2019.” În calitate de parteneri ai proiectului se numără Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Independente. Proiectul este implementat cu suportul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova 

 

Contacte:          

 

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect