Comisia pre-vetting a început evaluarea candidaților la funcția de membru în CSP. 18 pretendenți s-au înscris în concurs

90

Comisia pre-vetting a început evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). 18 candidați s-au înscris în concurs: 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și a celor de specialitate și un reprezentant al societății civile, propus de Academia de Științe.

Este vorba de:

  1. Gheorghe Borș
  2. Iuri Lealin
  3. Dumitru Obadă
  4. Cristina Gladcov
  5. Gheorghe Graur
  6. Remus Moroz
  7. Elena Roșior
  8. Vasile Stoinov
  9. Olesea Vîrlan
  10. Aliona Nesterov
  11. Vitalie Codreanu
  12. Cristina Robu
  13. Anatolie Gîrbu
  14. Aurelian Buzdugan
  15. Eduard Panea
  16. Vasile Plevan
  17. Mariana Cherpec
  18. Rodica Ciobanu (AȘM)

Verificările sub aspectul integrității financiare și etice vizează o perioadă de 15 ani. Conform legislației, declarația include, de asemenea, lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public. Neprezentarea în termen a declarației constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării.

Pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru 5 ani, Vasilie Stoinov, candidat la funcția de membru în CSP și procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Oficiul Sud, nu a promovat evaluarea. Decizia Comisie pre-vetting poate fi accesată aici: https://bit.ly/3xo5Iln. Candidatul poate contesta decizia Comisiei la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la data recepționării, fără respectarea procedurii prealabile.

Noua componență a Consiliului Superior al Procurorilor urmează să fie aleasă de către Adunarea Generală a Procurorilor, din candidații care vor promova evaluarea Comisiei pre-vetting.

Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) monitorizează activitatea comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM, CSP și colegiile acestora. Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul Freedom House Moldova.