Pre-vetting: Începe audierea candidaților non-judecători la funcții în CSM

120

Comisia pre-vetting a anunțat că începe audierea candidaților non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), înaintați de Parlament. Astfel, în perioada 1-7 martie 2023, cei opt candidați rămași în concurs, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, vor participa la interviu.

Pe data de 1 martie vor fi audiate Tatiana Chiriac și Tatiana Ciaglic, pe 2 martie va fi audiat Ion Guzun, iar pe 3 martie – Angela Popil. Lista candidaților, audiați pe 6-7 martie 2023 (Ștefan Belecciu, Alexandru Postica, Valentin Caisîn și Alexandru Rotari), va fi anunțată pe parcursul acestei săptămâni.

Audierile au loc în contextul evaluării financiare și etice a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022, și se vor desfășura în incinta Institutului Național al Justiției. După încheierea audierii, înregistrările video în limbile română și engleză vor fi plasate pe pagina web a Comisiei: https://vetting.md/audieri/.

Inițial, au fost admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități 12 candidați non-judecători, care sunt juriști, liber profesioniști, avocați, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. Doi candidați, însă,  nu au depus  la timp declarația pentru 5 ani, alții doi s-au retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.

Amintim că, Comisia pre-vetting a finalizat evaluarea judecătorilor la funcția de membru în CSM. Din cei 28 candidați înscriși în concurs, doar 5 au promovat evaluarea.

CAPC monitorizează activitatea comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM, CSP și colegiile acestora. Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul Freedom House Moldova.