
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
de lege pentru modificarea unor acte normative (asociatul unic)
Înregistrat cu nr. 291
din: 12/09/2024
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Scopul proiectului nu este indicat explicit nici în nota de fundamentare și nici în proiect.
În conformitate cu Anunțul privind inițierea proiectului de lege din 14.11.2023 și Anunțului de consultare publică privind proiectul de lege din 13.02.2024, scopul proiectului de lege este armonizarea cu normele Uniunii Europene a legislației naționale cu referire la asociatul unic al societăților comerciale (eliminarea incertitudinii în unele aspecte de procedură privind deciziile asociatului unic al societăților și publicitatea datelor acestuia).
Cu toate acestea, din contextul notei de fundamentare și al proiectului se poate deduce că elaborarea și promovarea proiectului urmăresc realizarea mai multor obiective, ce depășesc scopul declarat în anunțurile publice, și anume:
(1) excluderea incertitudinii privind unele aspecte de procedură privind deciziile asociatului unic al societăților și publicitatea datelor privind asociatul unic;
(2) soluționarea unor contradicții normative dintre Legea nr. 135/2007 privind societățile cu răspundere limitată și Legea nr. 181/2023 privind serviciile de finanțare participativă;
(3) includerea prevederilor aferente Codului-model de guvernanță corporativă al societății pe acțiuni și societății cu răspundere limitată, cu capital integral sau majoritar public;
(4) excluderea prevederilor ce vizează încetarea achitării indemnizației lunare pentru membrii organelor de conducere și control, în cazul încetării raporturilor de serviciu, din data semnării procesului-verbal al adunării generale extraordinare.
Prin urmare, contrar impresiei create de anunțurile publice nominalizate mai sus, de titlul proiectului, care sugerează că obiectul de reglementare ar fi exclusiv asociatul unic, precum și de utilizarea siglei UE care induce ideea că toate/majoritatea prevederilor proiectului transpun legislația UE, în realitate proiectul nu are un scop unic urmărind multiple scopuri, fiind vizate diverse aspecte legate de activitatea societăților pe acțiuni și societăților cu răspundere limitată.
4. Respectarea transparenței decizionale
Autorul proiectului a asigurat informarea publicului referitor la iniţierea elaborării prezentului proiect, condiţie prevăzută de art. 9 al Legii nr.239/2008 „(1) După iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică va plasa, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, anunţul respectiv pe pagina web oficială [...]".
Anunțul privind organizarea consultărilor publice, proiectul și nota informativă au fost plasate pe portalul guvernamental: https://particip.gov.md/ro/document/stages/*/12032 la data de 13.02.2024, fiind asigurat accesul părților interesate la actele menționate.
De asemenea, proiectul supus expertizei a fost plasat pe pagina web oficială a Parlamentului Republicii Moldova, cu anexarea actelor din dosarul de însoțire.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Nota de fundamentare respectă structura prevăzută de anexa nr. 1 a Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative în versiunea în vigoare la data publicării anunțului privind organizarea consultărilor publice, 13.02.2024. Totuși, înainte de a fi transmisă Parlamentului la 11.09.2024 împreună cu proiectul, nota de fundamentare nu a fost actualizată și completată în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 100/2017, prin Legea nr. 49/2024 pentru modificarea unor acte normative (procesul de elaborare și promovare a proiectelor actelor normative), care au intrat în vigoare la 05.07.2024.
6. Suficienţa argumentării.
Nota de fundamentare nu conține argumentarea suficientă a unor prevederi ale proiectului. Spre exemplu, este omisă clarificarea propunerilor de modificare a normelor privind înregistrarea înstrăinării/dobândirii părții sociale; nu sunt relevate raționamentele reproducerii selective a unor prevederi din Legea nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni în Legea nr. 135/2007 privind societățile cu răspundere limitată referitor la entitățile de interes public; nu este explicată necesitatea atribuirii de competențe Guvernului în acte normative ce nu au legătură directă cu activitatea sa.
Pe de altă parte, nota de fundamentare cuprinde date care depășesc cadrul de reglementare al proiectului. Spre exemplu, în notă se menționează că prin proiect s-ar exclude unele incertitudini privind publicitatea datelor privind asociatul unic; ar fi clarificate unele aspecte de procedură privind deciziile asociatului unic, precum: adoptarea, păstrarea, evidența acestora; însă proiectul în versiunea în care este înregistrat ca inițiativă legislativă la Parlament nu reglementează asemenea aspecte.
Prin urmare nota de fundamentare, urmează a fi actualizată și completată, atât în ceea ce privește structura, cât și conținutul.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Potrivit notei de fundamentare, proiectul transpune parțial prevederile art. 4 alin. (2) și art. 6 din Directiva 2009/102/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 în materie de drept al societăților comerciale privind societățile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic (versiune codificată).
În conformitate cu art. 4 alin. (2) din directiva de referință, „Deciziile adoptate de către asociatul unic în domeniul menționat la alineatul (1) sunt înscrise într-un proces-verbal sau redactate în scris”, iar potrivit art. 6, „Dacă un stat membru permite societățile cu asociat unic în înțelesul articolului 2 alineatul (1) și în cazul societăților comerciale pe acțiuni, se aplică prezenta directivă”.
8. Fundamentarea economico-financiară.
În acord cu datele de la compartimentul 5 din nota de fundamentare, proiectul nu comportă cheltuieli pentru bugetul de stat.
9. Analiza impactului de reglementare.
Nota de fundamentare nu conține analiza impactului de reglementare, care este obligatorie în virtutea prevederilor art. 4 lit. c) și art. 13 din Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător, având în vedere că proiectul are ca obiect de reglementare activitatea societăților pe acțiuni și societăților cu răspundere limitată.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Prin proiect se urmărește satisfacerea interesului public prin instituirea și modificarea unor rigori referitoare la activitatea societăților comerciale, în special a celor care au statut de entități de interes public. Restrângerile impuse societăților comerciale sunt proporționale cu interesul public și au la bază o justificare legitimă.
12. Prejudicii aduse prin aplicarea actului.
Nu sunt remarcate riscuri de prejudiciere a subiectelor de drept vizate de proiect, însă lipsa unei abordări consecvente în raport cu entitățile de interes public poate îngreuna realizarea obiectivului de satisfacere a interesului public propus. La compartimentul dedicat analizei detaliate a prevederilor sunt expuse situațiile care denotă lipsa unei viziuni certe la acest subiect.
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Urmare a adoptării proiectului de lege vor exista neconcordanțe normative privind entitățile de interes public. Deși entitățile de interes public dispun de forme de organizare juridică distincte, proiectul nu are tangență cu forma de organizare, iar prevederile neuniforme vor fi de natură să genereze incertitudine și confuzie privind regimul juridic și rolul acestor entități de interes public. Detaliile sunt expuse la compartimentul următor.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Scopul proiectului, contrar impresiei create de anunțurile publice privind transparența decizională și de titlul proiectului, care sugerează că obiectul de reglementare ar fi exclusiv despre asociatul unic, precum și de utilizarea siglei UE care induce ideea că toate/majoritatea prevederilor proiectului transpun aquis-ul comunitar, este multiplu și vizează diverse aspecte legate de activitatea societăților pe acțiuni și societăților cu răspundere limitată, în special ale celor care sunt de interes public.
Nota de fundamentare nu conține argumente suficiente pentru promovarea proiectului, nu conține analiza impactului de reglementare, precum și nu a fost actualizată înainte de a fi remisă Parlamentului la 12.09.2024 în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 100/2017, prin Legea nr. 49/2024, care au intrat în vigoare la 05.07.2024.
Proiectul prezintă lacune și include prevederi care pot genera discriminare între entitățile de interes public.
În concluzie, se recomandă actualizarea notei de fundamentare la cadrul normativ și completarea acesteia cu argumente suplimentare privind viziunea autorului materializată în proiect, precum și redactarea proiectului prin prisma aspectelor și recomandărilor expuse în Raportul de expertiză.