
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
de lege pentru modificarea unor acte normative (facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe)
Înregistrat cu nr. 319
din: 06/11/2024
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
3. Scopul promovării proiectului
Potrivit notei de fundamentare „Eliminarea barierelor normative pentru investitori și companiile locale în accesarea unei piețe de capital străine se realizează prin adoptarea unui set de masuri care facilitează integrarea și armonizarea cu standardele și reglementările internaționale - preponderent europene. Acest proces este important pentru a permite societăților locale sa se alinieze la piețele de capital și bursele de valori străine din mai multe motive: acces la finanțare (...); mai multă lichiditate și o bază mai largă de investitori (...); credibilitate și încredere sporită a investitorilor și comunității (...); standarde de raportare și transparență înalte (...); promovarea dezvoltării economice (...)”. În acest context, în notă se mai specifică următoarele: „Pentru a atinge finalitățile și rezultatele scontate menționate mai sus, Grupul de lucru și-a propus stabilirea și realizarea următoarele acțiuni:
(a) Îmbunătățirea accesului la finanțare. Dezvoltarea unui mediu legislativ și de reglementare favorabil care să faciliteze accesul la finanțare pentru companii mari (S.A.), dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii.
(b) Creșterea investițiilor. Implementarea unor politici și măsuri pentru atragerea investițiilor străine directe, inclusiv facilitarea investițiilor în sectorul privat și eliminarea obstacolelor în calea investitorilor străini.
(c) Diversificarea surselor de finanțare. Promovarea și facilitarea accesului la piețele internaționale de capital, inclusiv prin armonizarea reglementărilor și standardelor cu cele Internaționale.
Analizând normele elaborate s-a constatat că prin proiect se propune modificarea a 8 legi care vizează în cea mai mare parte piața de capital și se transpun anumite prevederi din 2 directive europene: Directiva nr. 2007/36/CE privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul societăților comerciale cotate la bursă și Directiva nr. 2017/1132 privind anumite aspecte ale dreptului societăților comerciale. În acest context, se reglementează posibilitatea limitării dreptului de preemțiune al acționarilor și a condițiilor de limitare; se reglementează conceptul de „dată de referință” care reprezintă data ce precede adunarea generală în raport cu care se determină persoanele care au dreptul să participe la adunarea generală; se reglementează dreptul Guvernului de a cumpăra și vinde acțiunile societăților de asigurare și reasigurare în interes public; s-a majorat valoarea ofertei până la care nu este obligatorie întocmirea și publicarea prospectului, de la 100000 euro la 1 milion euro; se propun reglementări noi pentru identificarea acționarilor ale căror valori mobiliare sunt transmise în custodie; și se reglementează posibilitatea societăților de asigurare să dețină simultan licențe pentru desfășurarea activității în categoriile asigurări de viață și asigurări generale.
4. Respectarea transparenței decizionale
Autorul proiectului a asigurat informarea publicului referitor la iniţierea elaborării prezentului proiect, condiţie prevăzută de art. 9 al Legii nr.239/2008 „(1) După iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică va plasa, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, anunţul respectiv pe pagina web oficială [...]".
Anunțul privind organizarea consultărilor publice, proiectul și nota informativă au fost plasate pe portalul guvernamental: https://particip.gov.md/ro/document/stages/*/12032 la data de 13.02.2024, fiind asigurat accesul părților interesate la actele menționate.
De asemenea, proiectul supus expertizei a fost plasat pe pagina web oficială a Parlamentului Republicii Moldova, cu anexarea actelor din dosarul de însoțire.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
5. Structura notei informative
Nota de fundamentare respectă structura prevăzută de anexa nr. 1 a Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative în versiunea în vigoare la data publicării anunțului privind organizarea consultărilor publice, 12.01.2024. Totuși, înainte de a fi transmisă Parlamentului la 07.11.2024 împreună cu proiectul, nota de fundamentare nu a fost actualizată și completată în conformitate cu modificările aduse Legii nr. 100/2017 prin Legea nr. 49/2024 pentru modificarea unor acte normative (procesul de elaborare și promovare a proiectelor actelor normative), care au intrat în vigoare la 05.07.2024.
6. Suficienţa argumentării.
Din cauza neajustării notei de fundamentare la rigorile pentru un asemenea tip de act, valabile din data de 05.07.2024, nota relevă doar o parte dintre informațiile necesare, fiind admisă în acest sens o lacună de informare din partea autorului. De asemenea, nota nu expune cu claritate dacă prevederile art. 7 alin. (3) din Directiva nr. 2007/36/CE sunt transpuse prin proiect, deoarece la compartimentul 3 se menționează despre transpunerea acestei norme juridice, însă la compartimentul 4, dedicat principalelor prevederi ale proiectului și elementelor noi, nu se regăsește nici o remarcă despre transpunerea art. 7 alin. (3). Adițional, se remarcă lipsa datelor suficiente care să explice în ce mod acest proiect va facilita accesul antreprenorilor locali la piețe de capital externe, așa cum stabilește titlul proiectului, și care sunt rezultatele scontate în acest sens.
Prin urmare, este necesar ca nota de fundamentare să fie adaptată noilor exigențe legale, atât din punct de vedere al conținutului, cât și al structurii, precum și să clarifice care dispoziții ale aquis-ului comunitar sunt transpuse în cadrul normativ național.
7. Compatibilitatea cu legislaţia comunitară şi alte standarde internaţionale.
Conform clauzei de armonizare, prin intermediul proiectului se transpune art. 2 lit. j), art. 3b alin. (1) și alin. (2), art. 3d alin. (1) și (2) prima fază, art. 7 alin. (1), alin. (3) și alin. (4) din Directiva nr. 2007/36/CE privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul societăților comerciale cotate la bursă, precum și art. 72 alin. (4) și art. 83 primul alineat din Directiva nr. 2017/1132 privind anumite aspecte ale dreptului societăților comerciale. Totuși, în cadrul expertizării proiectului și analizei notei de fundamentare s-a remarcat neclaritatea aferentă transpunerii art. 7 alin. (3) din Directiva nr. 2007/36/CE. Analiza acestei confuzii este expusă la obiecția nr. 3 din prezentul Raport.
8. Fundamentarea economico-financiară.
Având în vedere obiectul de reglementare al proiectului și datele expuse la compartimentul 5 din nota de fundamentare, implementarea proiectului nu implică cheltuieli din bugetul public național.
9. Analiza impactului de reglementare.
Nota de fundamentare nu conține analiza impactului de reglementare, care este obligatorie în virtutea prevederilor art. 4 lit. c) și art. 13 din Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător, având în vedere că proiectul are ca obiect de reglementare activitatea societăților pe acțiuni, dar și a altor antreprenori ale căror drepturi și interese legitime ar putea fi afectate prin efectul prevederilor proiectului.
III. EVALUAREA DE FOND
11. Stabilirea şi promovarea unor interese / beneficii.
Potrivit notei de fundamentare, „Necesitatea elaborării proiectului de act normativ reiese atât din Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeana 2030” aprobată prin Legea nr. 315/2022, cât și din Programul național pentru promovarea antreprenorialului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 (Programul PACC 2027), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 653/2023. Acesta vine să implementeze următoarele măsuri din actele normative menționate:
5.10. Susținerea dezvoltării antreprenoriatului - 4) Îmbunătățirea accesului antreprenorilor la finanțare (О1.1-О1.3, 07.1).
5.12. Promovarea oportunităților investiționale - 8) Îmbunătățirea și promovarea activă a imaginii Republicii Moldova în străinătate (01.2)”.
Prin proiect se promovează interesele participanților la piața de capital, în special a societăților pe acțiuni și a titularilor de acțiuni, ceea ce constituie o măsură proporțională cu interesul public și are la bază o justificare legitimă, sub rezerva elementelor de vulnerabilitate și coruptibilitate identificate.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Prin proiect se propune modificarea a 8 legi care vizează în cea mai mare parte piața de capital și se transpun anumite prevederi din 2 directive europene: Directiva nr. 2007/36/CE privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul societăților comerciale cotate la bursă și Directiva nr. 2017/1132 privind anumite aspecte ale dreptului societăților comerciale. În acest context, se reglementează posibilitatea limitării dreptului de preemțiune al acționarilor și a condițiilor de limitare; se reglementează conceptul de „dată de referință” care reprezintă data ce precede adunarea generală în raport cu care se determină persoanele care au dreptul să participe la adunarea generală; se reglementează dreptul Guvernului de a cumpăra și vinde acțiunile societăților de asigurare și reasigurare în interes public; s-a majorat valoarea ofertei până la care nu este obligatorie întocmirea și publicarea prospectului, de la 100000 euro la 1 milion euro; se propun reglementări noi pentru identificarea acționarilor ale căror valori mobiliare sunt transmise în custodie; și se reglementează posibilitatea societăților de asigurare să dețină simultan licențe pentru desfășurarea activității în categoriile asigurări de viață și asigurări generale.
Prin proiect se promovează interesele participanților la piața de capital, în special a societăților pe acțiuni și a titularilor de acțiuni, ceea ce constituie o măsură proporțională cu interesul public și are la bază o justificare legitimă, totuși proiectul conține elemente de coruptibilitate și de vulnerabilitate care sunt de natură să compromită interesul public urmărit. În acest sens, proiectul conține lacune de drept, formulări ambigue care admite interpretări abuzive, norme irealizabile etc.
Nota de fundamentare nu este întocmită conform structurii reglementate de Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative și, respectiv nu expune o parte din informațiile necesare. De asemenea, nota nu conține analiza impactului de reglementare și este confuză în ceea ce privește transpunerea art. 7 alin. (3) din Directive nr. 2007/36/CE privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul societăților comerciale cotate la bursă.
În concluzie, se recomandă actualizarea structurii și conținutului notei de fundamentare la cadrul normativ și completarea acesteia cu analiza impactului de reglementare, precum și redactarea proiectului prin prisma aspectelor și recomandărilor expuse în Raportul de expertiză.