EXPERTIZĂ: CAPC consideră că inițiativa legislativă privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri publice poate ascunde interese

40

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) admite existența unor interese sau a unor aranjamente prealabile privind schimbarea regimului juridic al unor terenuri, lista cărora este prevăzută de Legea nr. 3/2025. Suspiciunile rezonabile au fost expuse în raportul de expertiză al CAPC.

Prin proiect se propune excluderea a șapte terenuri agricole proprietate publică a statului din domeniul public, cu suprafața totală de aproximativ 112 ha din Lista terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică a statului din domeniul public expusă în Legea nr. 3/2025. Totodată, se mai propune obligarea Guvernului să transmită alte șase terenuri agricole către autoritățile publice locale, precum și să modifice destinația a două terenuri agricole dintre cele propuse pentru excludere.

Promovarea proiectului reprezintă o soluție fragmentară, aplicată ad-hoc, în favoarea unor unități administrativ teritoriale pe baza unor criterii nereglementate de cadrul normativ și lipsite de transparență. De asemenea, prin proiect se pot aduce ingerințe fondului de terenuri agricole de calitate superioară”, se menționează în raport.

Experții  CAPC menționează că lipsa datelor certe despre fiecare din terenurile agricole vizate, în special despre două terenuri din municipiul Chișinău, generează suspiciuni de promovare a unor interese contrar interesului public. Și anume, se propune excluderea din Legea nr. 3/2025 a două terenuri agricole învecinate amplasate în municipiul Chișinău, sectorul Centru: nr. cadastral 0100301034 cu suprafața de 14,69 ha situat pe str. Haltei nr. 41a și nr. cadastral 0100301032 cu suprafața de 9,22 ha situat pe str. Calea Basarabiei nr. 18. În același timp, se mai propune schimbarea destinației acestor două terenuri agricole în terenuri pentru construcții și amenajări.

Mai mult ca atât, nota de fundamentare nu conține niciun fel de informații sau explicații referitoare la aceste terenuri, omisiune care afectează transparența și justificarea intervenției normative propuse. Prin urmare, CAPC recomandă reanalizarea integrală a proiectului și completarea detaliată a notei de fundamentare.

Mai multe constatări cu referire la această inițiativă legislativă, găsiți în raportul integral de expertiză publicat aici.