Peste 40 de tineri au fost informați despre cum funcționează instituția avertizorului de integritate și de ce este important să încurajăm avertizările de integritate

45

Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) a organizat un atelier de instruire „Rupe tăcerea: Îmbunătățirea politicilor privind avertizorii de integritate și a culturii de dezvăluire în Balcanii de Vest și Moldova” (”Breaking the silence: Enhancing the Whistleblowing Policies and Culture in the Western Balkans and Moldova”), la care au participat peste 40 de studenți de la Drept, Științe sociale și politice, și Jurnalism. Scopul instruirii a fost de a iniția tinerii în domeniul avertizărilor de integritate, de a-i încuraja să promoveze avertizorii de integritate și să se implice proactiv în descurajarea faptelor ilegale și a actelor de corupție.

În debutul atelierului, șefa Secretariatului RAI, Desislava Gotskova a subliniat că tinerii sunt mai predispuși să fie creativi și să identifice astfel soluții de rezolvare a problemelor. „Eforturile voastre anticorupție sunt mai inovatoare și au o perspectivă mai durabilă, pentru că utilizați mai bine tehnologiile moderne. Acesta este unul dintre motive pentru care noi, cei de la RAI, implicăm tinerii din regiune. Pentru că ne dorim să discutăm ideile și propunerile voastre, cum putem să le transformăm în acțiuni reale, care vor aduce rezultate”, a subliniat  Desislava Gotskova.

Managera de proiect a Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI) și experta anticorupție, Elmerina Ahmetaj Hrelja, a subliniat că este esențială cultura care încurajează deschiderea, transparența, integritatea și responsabilitatea, pentru ca un sistem de avertizare să funcționeze. „O astfel de cultură este creată și menținută prin angajamentul conducerii de a preveni abordarea greșită a faptelor, de a încuraja oamenii să raporteze acțiunile ilegale, de a investiga fărădelegile și a proteja avertizorii, de a asigura resursele necesare pentru un sistem eficient de denunțare, de a identifica lecțiile învățate și de a le transpune în legislație, pentru a îmbunătăți aceste practici”, a reiterat Elmerina Ahmetaj Hrelja.

Prezentă la eveniment, coordonatoarea de programe a CAPC, Victoria Popa, a menționat că Centrul de analiză și prevenire a corupției monitorizează implementarea mecanismului avertizorului de integritate încă din 2018, când a intrat în vigoare Legea privind avertizorii de integritate. „Raportarea infracțiunilor de corupție este un act curajos și doar oamenii dedicați, conștienți și competenți decid să facă o dezvăluire și reușesc să obțină rezultate. Deja de patru ani CAPC oferă sprijin deplin avertizorilor de integritate și Oficiului Avocatului Poporului în aplicarea acestui mecanism, relativ nou pentru Republica Moldova. Noi toți trebuie să le oferim sprijin celor care au curajul să raporteze actele de corupție și alte fărădelegi în beneficiul interesului nostru public”, a afirmat Victoria Popa.

Astfel, timp de o zi, cei peste 40 de studenți au aflat care sunt prevederile naționale și cele ale legislației UE în domeniul avertizărilor de integritate, cum Oficiul Avocatului Poporului oferă protecție avertizorilor de integritate și care sunt acțiunile care trebuie întreprinse în acest sens. De asemenea, le-au fost prezentate cazuri concrete în care sunt vizați avertizorii de integritate și cum CAPC le-a oferit suportul de care aveau nevoie.

După instruirile teoretice, a urmat partea practică. Studenții au avut de soluționat diferite cazuri de dezvăluire, care au implicat atât autoritățile responsabile, jurnaliștii, cât și avocații. Participanții au fost curioși și și-au manifestat interesul pe tot parcursul atelierului, menționând că astfel de instruiri îi ajută să-și consolideze cunoștințele în domeniu.

Atelierul de instruire a fost organizat de CAPC în parteneriat cu Inițiativa Regională Anticorupție (RAI), cu susținerea Uniunii Europene și a Suediei.