𝐂𝐀𝐏𝐂 𝐚 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐄𝐧𝐭𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞

190

Comunitatea juridică din Republica Moldova și-a desemnat câștigătorii primei ediții a Galei de Integritate 2023, organizată de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC). Astăzi, 15 decembrie 2023, în cadrul unui eveniment public, a fost decernat premiul 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧ță î𝐧 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢ț𝐢𝐞 pentru Procuror, Judecător, Avocat și Executor Judecătoresc. Totodată, au fost premiate entitățile publice, care își exercită profesia onest și în interesul societății la categoriile: 𝐋𝐢𝐝𝐞𝐫 î𝐧 𝐈𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞, 𝐏𝐫𝐢𝐦ă𝐫𝐢𝐚 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭ă și 𝐌𝐞𝐫𝐞𝐮 î𝐧 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐭ăț𝐞𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢.

La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din sistemul justiției, parteneri de dezvoltare, parteneri ai CAPC, organizații neguvernamentale, organizații de suport în afaceri și jurnaliști.

Acest exercițiu a constituit o premieră și o provocare pentru CAPC.  Câștigătorii Galei de Integritate au fost determinați de Bordul Galei de integritate, cu excepția câștigătorilor din categoria ”Excelență în Justiție”. Aceștia au fost identificați și votați de însăși profesiile juridice respective, prin intermediul unor Focus-grupuri și a votting-ului on-line din interiorul comunității profesionale. Ulterior, premianții au fost validați de către Bordul Galei de Integritate, care este format din 9 reprezentanți: Președintele Consiliul de Administrare a CAPC, Președintele CAPC, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor; Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din Moldova,  IDIS Viitorul și TI Moldova.

Președintele CAPC, 𝐆𝐚𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐁𝐨𝐬𝐭𝐚𝐧 a menționat, în debutul evenimentului, că „Gala de Integritate a entităților publice este  organizată pentru prima dată în Republica Moldova cu scopul de identifica, promova și încuraja entitățile publice în cultivarea integrității în sectorul public și prevenirea apariției manifestărilor de corupție.  Totodată, ne propunem prin acest exercițiu să creștem încrederea societății în faptul că entitățile și agenții publici își îndeplinesc misiunea onest, în conformitate cu interesul public, inclusiv în procesul de interacțiune cu sectorul privat.”

Astfel, Trofeul Galei Integrității, însoțit de diplome de onoare, a fost oferit la categoria 𝐋𝐢𝐝𝐞𝐫 î𝐧 𝐈𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞 pentru 𝐎𝐅𝐈𝐂𝐈𝐔𝐋 𝐀𝐕𝐎𝐂𝐀𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐏𝐎𝐏𝐎𝐑𝐔𝐋𝐔𝐈.

La Categoria 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧ță î𝐧 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢ț𝐢𝐞 pentru:

𝐈𝐎𝐍 𝐂𝐇𝐈𝐑𝐓𝐎𝐀𝐂Ă, judecător la Judecătoria Chișinău (candidat propus de jurnaliști);

𝐕𝐀𝐃𝐈𝐌 𝐕𝐈𝐄𝐑𝐔, avocat în Cabinetul Avocatului  „Vieru Vadim” (candidat propus de jurnaliști);

𝐈𝐍𝐀 𝐅𝐄𝐍𝐂𝐎𝐕𝐒𝐂𝐇𝐈, Procuror-șef al Procuraturii raionului Ocnița (candidat propus de Consiliul Superior al Procurorilor);

𝐈𝐎𝐍 𝐅𝐔𝐑𝐃𝐔𝐈, executor judecătoresc (candidat propus de judecători și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești).

La categoria 𝐏𝐫𝐢𝐦ă𝐫𝐢𝐚 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭ă au fost 3 subcategorii:

Nivel I (oraș, municipiu) – 𝐏𝐑𝐈𝐌Ă𝐑𝐈𝐀 𝐂𝐀𝐇𝐔𝐋;

Nivel II (sat, comună) – 𝐏𝐑𝐈𝐌Ă𝐑𝐈𝐀 𝐒𝐀𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐕𝐀𝐑𝐍𝐈Ț𝐀 (𝐀𝐍𝐄𝐍𝐈𝐈 𝐍𝐎𝐈);

Nivel II, (administrație publică raională) – 𝐀𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚ț𝐢𝐚 𝐏𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜ă 𝐑𝐚𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐒𝐓𝐑ĂȘ𝐄𝐍𝐈.

La categoria 𝐌𝐞𝐫𝐞𝐮 î𝐧 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐭ăț𝐞𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 trofeul Galei de Integritate a fost acordat 𝐃𝐄𝐓𝐀Ș𝐀𝐌𝐄𝐍𝐓𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐝𝐞 𝐒𝐀𝐋𝐕𝐀𝐓𝐎𝐑𝐈 ș𝐢 𝐏𝐎𝐌𝐏𝐈𝐄𝐑𝐈, 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮, 𝐂𝐡𝐢ș𝐢𝐧ă𝐮.

CAPC este o asociație obștească neguvernamentală, apolitică care contribuie la reducerea nivelului corupţiei în ţară, fără a afecta drepturile și libertățile cetățenilor, și care contribuie la ridicarea nivelului transparenţei în activitatea instituţiilor statale şi politice.

Evenimentul în format video, îl puteți urmări aici  https://www.privesc.eu/…/104712/Gala-de-Integritate-2023