Neclaritățile din veniturile unor deputați „s-ar datora” faptului că aceștia au gospodării și donații care-i ajută să supraviețuiască, dar și să facă donații partidului

5

Luni, 17 februarie 2019 – Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a depus o serie nouă de sesizări către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) prin care cere verificarea averii și intereselor mai multor deputați din diferite partide care au fost și la guvernare și în opoziție.

Socialist cu jumătate din Centru comercial deținut lângă Gara auto și Piața Centrală nedeclarat
Un legiuitor socialist a devenit subiectul unei sesizări recente a CAPC la ANI pentru că ar avea venituri impresionante care, aparent, sunt ținute în ascuns, ceea ce ar putea însemna că nu sunt bani curați. Bănuiala acestor venituri ascunse devine evidentă, atunci când observăm că deputatul a donat în 2014 Partidului Socialiștilor o sumă de aproape de două ori și jumătate mai mult decât veniturile lui din acel an (peste 160 mii lei). În următorul an, acesta a donat partidului din nou, chiar dacă avea un credit de aproape 850 mii lei.

Pe lângă donațiile provenite din venituri ascunse, legiuitorul socialist mai deține jumătate din acțiunile unei companii, care a inaugurat un centru comercial de patru etaje lângă Gara Auto și Piața Centrală. În toate cele trei declarații din 2018, deputatul ține ascuns aceste venituri. Plus la acestea, demnitarul ține ascunsă o firmă care deține parcare auto, pe care nu a inclus-o în niciuna din declarațiile depuse la ANI.

PD-ist de 10 ani în Parlament – cu patru mașini în doar patru ani O altă sesizare depusă de CAPC țintește un celebru și activ legiuitor democrat care a declarat în 2017 că ar fi investit într-o mică locuință peste 400 mii lei, dar și că ar avea o locuință cu valoarea pe piață de peste 1,5 milioane (!), dar pe care o vedem declarată cu mai puțin de jumătate de milion de lei. De asemenea, acesta doar într-un singur mandat de patru ani în Parlament a reușit să schimbe patru mașini scumpe. În context, menționăm că acesta este deputat în Parlament încă din 2010, pe când încă era PCRM-ist, deci deja un deceniu de parlamentarism cu multe donații primite. 

Deputată latifundiară: a ajuns să dețină peste 40 terenuri agricole, după ce a devenit Președintă a raionului
O altă membră a Parlamentului dă de bănuit că ar fi avut și alte venituri, cel puțin în perioada în care deținea funcția de Președintă de raion. . Bănuiala devine rezonabilă atunci când observăm că în acea funcție ar fi avut un salariu de doar 85 mii de lei și 27 terenuri agricole, iar în trei ani cifra acestora s-a ridicat la 42. Mai mult, după ce a rămas doar cu nouă terenuri, nu a indicat care ar fi fost venitul obținut din vânzarea lor. Pe lângă aceasta, o altă abatere de la lege ar fi faptul că în declarația de avere demnitara indică prețul de 11 mii de euro pentru un Volvo XC 90 practic nou, care în saloane de fapt costă 44 mii euro (!). Deși întrebarea premergătoare ar fi cum demnitara a ajuns în Parlament cu astfel de neclarități în venituri, CAPC a cerut ANI să verifice dacă aceasta ar avea și alte venituri decât cele legale, să le scoată la iveală și să o tragă la răspundere.

Socialist cu jumătate din salariul anual donat PSRM-ului, în doi ani Un deputat PSRM a donat partidului, nu o singură dată, circa jumătate din salariul anual, iar plus la aceasta și-a cumpărat și o mașină de jumătate de sută de mii de lei. În total, în trei ani, acesta și-a cumpărat patru mașini (dintre care două într-un singur an), dar și un spațiu comercial. În baza acestor date, experții CAPC au motiv să ia în considerare ipoteza că deputatul ar avea și alte venituri, care însă nu le declară public, ceea ce ne face să credem că veniturile nedeclarate nu sunt din surse legale.

Datorită  animalelor din gospodărie și grădinii, o deputată „a putut” dona tot salariul ei și al soțului pentru Partidul Democrat  Pe când era președintă de raion în, o deputată democrată a primit împreună cu soțul ei salariu în sumă de 110.213 lei pe parcursul unui an și care l-a donat aproape în întregime Partidului Democrat 110.000 lei. Explicația acestui gest inedit de dărnicie a fost faptul că are și alte mijloace de supraviețuire, așa cum „are animale, are grădină.” Totuși, CAPC atrage atenția ANI și asupra faptului că familia acesteia administrează o afacere, care însă nu a fost indicate în declarația de avere, ceea ce este pedepsit de lege. Pe lângă aceasta, în perioada în care era vice-președintă de raion, compania feciorului a câștigat 250.000 lei dintr-un contract cu administrația acestui  raion.

Potrivit legii, deputații vizați riscă o amendă de până la 3000 de lei pentru încălcarea legii, pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale. Experții CAPC vor monitoriza acțiunile ANI și vor insista ca demnitarii să fie trași la răspundere, așa cum spune legea.

 


 

Proiectul „Litigarea strategică pentru asigurarea integrității aleșilor poporului” este implementat de CAPC cu sprijinul programului „Buna Guvernare” al Fundației Soros Moldova.

Contacte:       

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect