Acordarea ajutorului social la Bălți și Sângerei este monitorizată de societatea civilă

9

""   "" ""

În cadrul unui proiect al Centrului de analiză și prevenire a corupției (CAPC), partenerul acestuia din nordul țării – Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI – monitorizează cum autoritățile din Bălți și Sângerei gestionează acordarea ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului. 


La această etapă, monitorii au intervievat 20 din 26 reprezentanți ai primăriilor din regiune, precum și asistenții sociali ai acestora. Până acum, însă, direcția competentă a Primăriei de Bălți nu a dat curs solicitării din luna aprilie 2020 de a prezenta datele necesare studiului. În total, au fost expediate 3 petiții repetate, urmate de solicitări telefonice, dintre care ultima petiție a fost expediată la sfârșitul lui iunie a acestui an. Această practică contrariază nu doar prevederile legale, ci și principiul transparenței în activitatea autorității și, implicit, dreptul la cunoașterea de către cetățeni a modului în care este gestionat banul public la acordarea ajutoarelor sociale.


Și mai importantă, însă, o constituie intervievarea a 25 de beneficiari ai ajutorului social, care a permis cunoașterea detaliilor privind acordarea ajutorului social, inclusiv pentru perioada rece a anului. Printre beneficiari sunt și persoane cu dizabilități, care au acuzat superficialitatea cu care au fost tratați: nu toți din aceștia cunoșteau despre posibilitatea primirii acestor ajutoare (deși autoritățile sunt la curent cu situația financiară precară a lor); iar la solicitarea acordării ajutoarelor, în oficiul responsabililor, nu primeau explicațiile necesare.


Procesul acordării ajutoarelor sociale este observat îndeaproape în baza unui document special creat în acest sens – Metodologia de monitorizare a distribuției ajutoarelor sociale și ajutoarelor pentru perioada rece a anului. Informația obținută în urma realizării acestor activități a fost introdusă în programul CAPC, pentru analiza ei ulterioară și depistarea scăpărilor și ilegalităților. 

Primele concluzii ale experților urmează să fie prezentate în raportul intermediar al proiectului, în august 2020. Potrivit directivelor CAPC, aceste activități au fost desfășurate atât la distanță – acolo unde exista această posibilitate – cât și la direct, cu respectarea instrucțiunilor în contextul pandemiei provocate de Covid-19.

*** 

Proiectul „Ajutorul social în Republica Moldova: între eficacitate și integritate” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.