Studiul privind eficiența mecanismului de efectuare a expertizei coruptibilității proiectelor de acte legislative și alte acte normative între anii 2006-2009

4

Studiul privind eficiența expertizei coruptibilității legislației a fost efectuat de către Centrul pentru Analiza și Prevenirea Corupției (CAPC) în cadrul Proiectului Comun al Comisiei Europene și al Consiliului Europei împotriva corupției, spălării banilor și finanțării terorismului în Republica Moldova (MOLICO) și a avut ca scop analiza eficienței procesului de identificare a prevederilor legale pasibile să faciliteze actele de corupție. Studiul evaluează în ce măsură Parlamentul a ținut cont de observațiile și recomandările CAPC de a evita includerea elementelor de coruptibilitate în legile adoptate.

În perioada 1 octombrie 2006 31 ianuarie 2009, CAPC a analizat 304 proiecte de acte legislative plasate pe pagina web a Parlamentului și 13 proiecte remise pentru expertiză de alte autorități în vederea identificării prevederilor pasibile să faciliteze actele de corupție. Eficiența rapoartelor de expertiză a coruptibilității a fost evaluată prin monitorizarea acceptării de către Parlament și Guvern a observațiilor și recomandărilor CAPC. Din numărul total de 3684 obiecții identificate în 258 proiecte adoptate, 1916 au fost acceptate, ceea ce reprezintă un randament de 52,01%.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [3.26 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [1.79 MB]