
RAPORT DE EXPERTIZĂ
la proiectul
Proiectul de lege privind protecția secretelor comerciale
Înregistrat cu nr. 384
din: 30/10/2023
I. EVALUAREA GENERALĂ
1. Autor al actului normativ este Guvernul, autor nemijlocit - Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
2. Categoria actului normativ propus este Lege organică, ceea ce corespunde art.72 din Constituţie şi Legii 100/2017 privind actele normative.
Autor al actului normativ este Guvernul Republicii Moldova, autor nemijlocit - Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. În fond, sunt respectate limitele de competență instituțională, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) fiind autoritatea administrativă centrală în subordinea Guvernului, responsabilă de promovarea și realizarea activităților în domeniul protecției juridice a proprietății intelectuale privind drepturile de proprietate industrială, dreptul de autor și drepturile conexe.
3. Scopul promovării proiectului
Potrivit notei informative, elaborarea proiectului Legii privind protecția secretelor comerciale este determinată de reglementarea normativă fragmentară a protecției informațiilor ce constituie secrete comerciale, precum și de necesitatea transpunerii depline a prevederilor Directivei (UE) 2016/943 a Parlamentului European si a Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția know-how-ului si a informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobîndirii, utilizării și divulgării ilegale.
Aprobarea proiectului în cauză derivă din prioritățile incluse în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 90/2023 (acțiunea cu nr. 2.45, care vizează aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Codului Civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002 în vederea armonizării acestuia cu legislația UE privind protecția know-how-ului și a informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobîndirii, utilizării și divulgării ilegale).
4. Respectarea transparenței decizionale
Proiectul de lege a fost înregistrat în procedură legislativă la data de 30.10.2023 și votat în prima lectură de către Parlament la data de 09.11.2023. Notăm nerespectarea termenului pentru prezentarea recomandărilor de către părțile interesate. Or, termenul dintre înregistrarea proiectului, examinarea și votarea în prima lectură este mai mic de 10 zile lucrătoare.
Potrivit art.47 alin.(6) din Regulamentul Parlamentului, la proiectul de act legislativ se anexează rezultatele consultărilor publice. În conținutul notei informative, autorii fac trimitere la astfel de discuții/consultări. Însă, la proiectul înregistrat în Parlament nu sunt anexate acte/concluzii care ar proba că astfel de consultări au avut loc. În plus, proiectul de lege a fost adoptat cu încălcarea articolului 49/1 alin. (1) din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului, care pune în responsabilitatea comisiei permanente sesizate să asigure consultarea publică a proiectelor de acte legislative şi a propunerilor legislative cu părțile interesate, prin organizarea de dezbateri şi audieri publice, prin intermediul altor proceduri de consultare stabilite de legislația cu privire la transparența în procesul decizional.
Creșterea implicării societății civile în procesele decizionale de la toate nivelurile este una din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru a deschide procesul de negociere cu Uniunea Europeană. Drept urmare, Parlamentul a adoptat Hotărîrea nr.149/2023 privind aprobarea Platformei de dialog și participare civică la procesul decizional al Parlamentului, care prevede expres la capitolul VII procedura de consultare a părților interesate asupra proiectelor de acte normative, fiind stabilit și un termen de prezentare a recomandărilor de 15 zile lucrătoare de la data publicării proiectului de act normativ pe pagina web oficială a Parlamentului, în cazul în care comisia permanentă nu stabilește alt termen rezonabil. Prin nerespectarea acestui termen și prin examinarea accelerată a acestui proiect de lege fără ai fi atribuit regim de examinare prioritar sau urgent, constatăm că Parlamentul nu-și respectă propria Hotărâre.
II. FUNDAMENTAREA PROIECTULUI
6. Suficienţa argumentării.
Proiectul de lege este o lege integrală, care în opinia autorilor vine cu prevederi și abordări noi în domeniul secretului comercial. Cu toate acestea, nota informativă are un caracter general și nu argumentează suficient elementele noi propuse prin acest proiect.
În acest sens, reamintim că nota informativă este actul ce fundamentează condițiile ce au impus elaborarea proiectului, inclusiv finalitățile urmărite prin implementarea noilor reglementări ș.a. Mai mult decît atît, aceasta este documentul care servește drept una din sursele de interpretare ale legii ulterior adoptate, fapt ce nu este de ignorat.
9. Analiza impactului de reglementare.
În cazul în care un proiect de act normativ prevede reglementări cu impact asupra activității de întreprinzător, în calitate de studiu de cercetare se realizează doar analiza impactului de reglementare, efectuată în modul stabilit de legislație (vezi Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător și Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative). Pornind de la faptul că prezentul proiect de lege afectează activitatea întreprinderilor, analiza impactului de reglementare este obligatorie. În acest sens, atragem atenția asupra lipsei analizei impactului de reglementare în privința acestui proiect de lege la setul de materiale publicate pe site-ul Parlamentului.
III. EVALUAREA DE FOND
Promovarea intereselor/beneficiilor se face cu respectarea interesului public
14. Compatibilitatea proiectului cu prevederile cadrului normativ național
Ținem să reamintim că prin Legea nr.133/2018 privind modernizarea Codului civil şi modificarea unor acte legislative au fost operate modificări în Codul civil nr.1107/2002 în vederea ajustării cadrului legal național (de la acea etapă) unui șir de acte ale UE, printre care se regăsește și Directiva (UE) 2016/943 a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția know-how-ului şi a informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobîndirii, utilizării şi divulgării ilegale. Atunci, ca și consecință a modificărilor la Codul civil, a survenit abrogarea Legii nr.171/1994 cu privire la secretul comercial.
Actualmente, autorii vin cu o lege integrală, aparent nouă. Însă, constatăm că proiectul de lege este o expunere, prin metoda copy-paste, a prevederilor Secțiunii a 3-a din Codul civil (a se vedea art.2047-2054), iar în consecință, la intrarea în vigoare a proiectului de lege, intervine abrogarea prevederilor respective ale Codului civil. În opinia noastră, abrogarea Secțiunii a 3-a din Codul civil nu este suficient argumentată, iar elaborarea unei legi integrale o considerăm inutilă.
În speță, autorii au ales calea elaborării uni act unic, invocînd necesitatea unui cadru normativ unitar și complet în materie de secrete comerciale, care sa ofere protecția juridică corespunzătoare, racordată principiilor și standardelor europene. În acest sens, constatăm că proiectul de lege este unul incomplet, creează viduri juridice și lasă nereglementate segmente precum subiecții și obiectele secretului comercial, competența şi responsabilitatea subiecților secretului comercial, evidențierea unor cerințe față de informațiile ce constituie secret comercial. Proiectul reglementează superficial noțiunea de ”secret comercial”, iar prevederile acestuia sunt axate în mare parte pe procedurile judiciare în vederea protecției secretelor comerciale.
Deși autorul invocă faptul că proiectul de lege va asigura transpunerea Directivei (UE) 2016/943, acesta nu a propus modificarea (abrogarea) clauzei de armonizare a Legii nr.133/2018 privind modernizarea Codului civil în partea ce ține de armonizarea Directivei prenotate.
În concluzie, reiterăm lipsa necesității proiectului de lege și considerăm că varianta optimă ar fi completarea Codului civil existent cu noi prevederi ce țin de transpunerea totală a Directivei (UE) 2016/943.
15. Analiza detaliată a prevederilor
IV. CONCLUZII
Reieșind din remarcile formulate la textul proiectului de lege, constatăm necesitatea revizuirii acestuia prin prisma cerințelor de tehnică legislativă expuse în art.54 din Legea nr.100/2027. Or, conținutul proiectului trebuie expus într-un limbaj simplu, clar și concis, pentru a se exclude orice echivoc, iar terminologia utilizată trebuie să fie constantă, uniformă și să corespundă celei utilizate în alte acte normative. În plus, constatăm că proiectul de lege este unul incomplet și creează viduri juridice, nefiind reglementate un șir de aspecte importante privind secretul comercial.
Deși autorii vin cu o lege integrală, aparent nouă, constatăm că proiectul de lege reproduce prevederile Secțiunii a 3-a din Codul civil al Republicii Moldova (art.2047-2054). Din punct de vedere conceptual, recomandăm autorilor reevaluarea oportunității promovării proiectului de lege și considerăm că varianta optimă ar fi completarea Codului civil cu noi prevederi ce țin de transpunerea totală a Directivei (UE) 2016/943, fapt ce ar corespunde și acțiunii nr. 2.45 din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 90/2023.