INIÈšIATIVA CIVICÄ‚ „PENTRU UN PARLAMENT CURAT 2019” A ACÈšIONAT ÎN JUDECATÄ‚ ANI

5

La 19 decembrie 2018 va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.

Acțiunea în instanță a fost motivată prin faptul că în luna octombrie 2018, reporterii API au expediat, prin intermediul poștei electronice, o solicitare de informații oficiale în adresa ANI privind cursul și finalitatea procedurilor de control inițiate de această autoritate publică în anul 2016. În răspunsul său, ANI a invocat faptul că solicitarea de informații a fost expediată în format electronic și nu corespunde cerințelor Legii cu privire la petiționare Nr. 190/1994, nefiind aplicată semnătura digitală, invocând, totodată, faptul că solicitarea urma să fie pe foaia cu antet și avizată de conducătorul organizației.

API consideră că, prin răspunsul său, ANI a încălcat dreptul de acces la informație, deoarece API a respectat toate condițiile legale de înaintare a unei solicitări de furnizare a informațiilor, și anume:

  • a descris și indicat precis informațiile solicitate, cu trimitere la informațiile din raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate din 2017;  
  • a indicat modalitatea de recepționare a informației solicitate;
  • a indicat datele de identificare ale solicitantului.

În cererea de chemare în judecată, API a solicitat instanței de judecată să constate încălcarea de către ANI a dreptului de acces la informația solicitată și să oblige autoritatea să furnizeze informația solicitată.

Prima ședință de judecată va avea loc miercuri, 19 decembrie 2018, cu începere de la ora 9.00,  la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani).

Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale care vor monitoriza, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale. În total, organizațiile neguvernamentale își propun să monitorizeze în jur de 350 de potențiali candidați în campania pre-electorală și să elaboreze, în campania electorală, până la 250 de profiluri scurte ale candidaților înscriși în listele partidelor care se vor înregistra la alegeri sau ale candidaților independenți înregistrați.

Profilurile și investigațiile realizate vor fi publicate în mai multe surse de informare media naționale și locale și vor putea fi accesate pe portalurile 

www.Moldovacurata.mdwww.Anticoruptie.md și www.Investigatii.md.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne la tel.: 022 210602 (persoană de contact: Diana Lungu, Coordonatoare comunicare).

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 face parte din proiectul implementat de organizațiile-partenere: Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.