CAPC a sesizat Procuratura și alte autorități privind cazurile de corupere în alegerile locale

8

 

Joi, 14 noiembrie 2019 Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) anunță despre depunerea sesizărilor la mai multe autorități, cu privire la actele  de corupere a votanților la alegerile locale recente, în scopul sancționării și prevenirii unor astfel de fapte în alegerile viitoare.

Sesizările au fost depuse cu păstrarea anonimatului celor care au semnalat cazurile, inclusiv la Procuratura Anticorupție , Centrul Național Anticorupție, Comisia Electorală Centrală. Cazurile vizează diverse situații în raioanele republicii privind oferirea banilor, cadourilor, serviciilor cu scopul ca alegătorii să voteze pentru un anumit candidat.

Într-un sat din Edineț, primarul degrevat din funcție oferea cadouri din partea primăriei

Cazurile sesizate de CAPC vizează peste 10 localități din țară, printre cele care nu au fost făcute cunoscute publicului de către presă. Unul din acestea este și cazul din satul Cepeleuți, Edineț. Aici, deși și-a suspendat calitatea de primar pentru ca să candideze din nou la alegeri, cu câteva zile înainte de alegeri, de hramul satului, candidatul a înmânat cadouri (atenție: din partea primăriei în care el nu mai era primar) pentru nou-născuți, dar și persoanelor social-vulnerabile. Acest caz a fost semnalat către Centru de  către un locuitor al satului. În susținerea justeței indignării sale, acesta a prezentat probe fotografice, video, pe care Centrul le-a prezentat Procuraturii Anticorupție, fără ca să-i divulge numele.

Pensionari „celebrați” dublu la Bălți

Deși la Bălți Ziua persoanelor vârstnice a fost sărbătorită cu doar 2 săptămâni înainte de noul eveniment, un partid a hotărât să o repete, chiar înainte de alegerile locale. Astfel, pensionarii au primit cadouri, dar și li s-a oferit alcool fapte care sunt interzise expres de Codul penal. Pentru ca, eventual, autoritățile să nu invoce faptul că nu au fost sesizate, deși cazul a fost cunoscut de publicul larg, Centrul a formulat o sesizare și a depus-o la Procuratura Anticorupție.

Martor ocular: în Codru s-au furat voturi

Juriștii Centrului nu au trecut cu vederea nici cazul făcut public de către un cetățean, în orășelul Codru al municipiului Chișinău. Aici, acesta a fost martorul unei tranzacții, lângă o secție de votare, chiar în ziua votării în turul doi, pe care a înregistrat-o și a făcut-o publică. În comentariile înregistrării video, martorul declară că votanții primeau câte 100 lei. Prin urmare, Centrul a sesizat despre acest caz  Procuratura Anticorupție.

100 de lei pentru un vot în Ialoveni

Încă un caz sesizat de către Centru procurorilor ține de plătirea votanților ca să-și exprime votul în favoarea unui anumit candidat la funcția de primar și consilier contra sumei de 100 lei pentru fiecare votant. Presupusul caz de corupere a alegătorilor  a avut loc în Ialoveni, Chișinău, probat cu înregistrări video. Deși candidatul a negat că ar beneficia de voturi cumpărate, faptul a fost reclamat oamenilor legii pentru investigare complexă și stabilirea adevărului.

Zahăr și salam „binemeritat” de unii alegători din Soroca

Un alt caz de corupere electorală reclamat de Centru către Procuratura Anticorupție este cel din Soroca. În acest caz, Centrul a făcut uz de înregistrările video în care s-au format cozi în fața sediului unui partid cu cetățeni care declarau că primesc în schimbul votului exprimat în favoarea câștigătorului produse alimentare: zahăr, conserve și salam.

Parlamentari „transparenți” în acțiuni de corupere electorală

Într-un sat din Briceni, hramul satului în acest an a fost deosebit, așa cum localnicii au fost onorați de implicarea persoanelor sus-puse în Parlament. Potrivit informațiilor disponibile public, prezența parlamentarului la concertul dedicat evenimentului și încurajarea de la microfon a candidatului pentru fotoliul de primar toate acestea denotă patronajul parlamentar al evenimentului, implicit co-raportat la precizarea acestuia că biserica a fost renovată și dotată cu clopote noi. Drept rezultat, juriștii Centrului au calificat aceste fapte ca potențială corupere electorală, care este pedepsită de Codul penal și au sesizat Procuratura Anticorupție și Comisia Electorală. Deocamdată, în răspunsul preliminar al Comisiei, autoritatea a comunicat că partidul vizat a asigurat transparența acestor cheltuieli și le-a inclus în raportul financiar, iar pe de altă parte, a solicitat implicarea Procuraturii Generale.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele care au corupt alegătorii riscă amendă de până la 42.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 5 ani. În scurt timp, primele răspunsuri trebuie să-i fie prezentate Centrului de analiză și prevenire a corupției, care la rândul său îi va informa pe cei care au semnalat aceste cazuri de corupere electorală. În așa fel, votanții devin mai atenți și acceptă mai puține ilegalități la alegeri, iar autoritățile sunt încurajate de către Centru să aplice legea în mod real.

* * *

Acest proiect este o continuare a proiectului implementat de CAPC cu alte organizații neguvernamentale „Inițiativa civică pentru un Parlament curat 2019.” În calitate de parteneri ai proiectului se regăsesc Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente. Proiectul este implementat cu sprijinul programului „Buna Guvernare” a Fundației Soros Moldova.

Contacte:       

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect