CAPC a obținut verificarea intereselor directorului general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală

10

 

  • A devenit șef al AGEPI, chiar dacă a fondat și administrat o companie cu activitate în domeniul supravegheat de această agenție creație intelectuală
  • Rude apropiate demnitarului, aparent, conduc compania
  • Aceste interese nu se confirmă că ar fi fost declarate de demnitar, așa cum legea o cere

După sesizarea repetată a inspectorilor de integritate de către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), aceștia au inițiat un control al conflictelor de interese semnalate în privința directorului general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), pentru perioada în care acesta era conducător interimar al instituției. 

Mai exact, în trecut acesta fusese fondator și administrator al unei companii cu activități de succes în unul din domeniile de competență  ale Agenției creația intelectuală și drepturi de autor. Dar, din informația publică nu este clar dacă acest conflict de interese a fost declarat, așa cum era obligat prin lege.

Mai mult decât atât, în prezent, compania este condusă de persoane cu același nume de familie, ceea ce poate fi un indiciu al faptului că acestea ar fi în relații de rudenie cu directorul general adjunct AGEPI. Acest fapt, însă, ar putea duce la anumite favoruri pentru această companie din partea directorului.  Prin urmare, CAPC a solicitat Autorității Naționale de Integritate ca să verifice dacă directorul general adjunct al acestei agenții de stat se supune legii. În caz contrar, acesta riscă să fie amendat cu până la 12.000 lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Prima sesizare a fost depusă de către CAPC în ianuarie 2020, odată cu cea în care cerea verificarea averilor șefului Procuraturii de Chișinău, Ștefan Șaptefrați. Așa cum aceasta a fost respinsă, experții CAPC au insistat și au prezentat din nou argumente în susținerea solicitării de verificare a demnitarului de la AGEPI, în februarie 2020, astfel încât această sesizare repetată a fost acceptată, iar controlul intereselor acestuia a fost inițiat.