Încep audierile candidaților la funcțiile de membru în CSP. CAPC este cu ochii pe activitatea Comisiei pre-vetting

10

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) monitorizează în continuare activitatea Comisiei pre-vetting, care este la etapa de audiere a candidaților la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit informațiilor, prima rundă a audierile va începe mâine, 21 aprilie, și se va încheia pe 28 aprilie. Primii opt candidați care vor fi intervievați sunt: Vitalie Codreanu, Dumitru Obadă, Mariana Cherpec, Iuri Lealin, Aliona Nesterov, Gheorghe Borș, Anatolie Gîrbu și Cristina Gladcov.

Amintim că, în concursul pentru CSP s-au înscris 18 candidați, dintre care 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și a celor specializate. Singurul candidat din partea societății civile a fost propus de Academia de Științe a Moldovei. Până acum, doi candidați nu au promovat evaluarea ca urmare a retragerii din concurs. Este vorba de Vasile Stoinov și Cristina Robu. Astfel, în concurs au rămas 16 candidați. Aceștia sunt evaluați de către Comisia pre-vetting sub aspectul integrității financiare și etice, care vizează o perioadă de 15 ani.

Totodată, CAPC continuă să monitorizeze cum se desfășoară examinarea contestațiilor depuse împotriva Comisiei pre-vetting de către candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care nu au promovat evaluarea. Până la acest moment, sunt două decizii de respingere a contestațiilor în privința lui Anatolie Țurcan și a Nataliei Clevadî.

CAPC monitorizează activitatea Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor (Comisia pre-vetting). Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de CAPC, cu suportul Freedom House Moldova.