Angajații din sistemul bancar, instruiți în domeniul combaterii spălării banilor și recuperării activelor infracționale

53

45 de persoane au participat la seminare de instruire privind combaterea spălării banilor și recuperarea activelor infracționale. Timp de cinci zile, participanții și-au consolidat cunoștințele în acest domeniu. Cei cinci formatori le-au vorbit despre măsurile de precauție simple și sporite, identificarea bunurilor, raportarea tranzacțiilor suspecte, cooperarea interinstituțională și schimbul de informații, dar și despre altele subiecte relevante pentru activitatea angajaților sistemului bancar și ai instituțiilor de aplicare a legii.

Participanții la instruiri au fost din diferite domenii: 18 angajați din cadrul băncilor comerciale; 8 din cadrul autorităților de reglementare și supraveghere a sectorului financiar; 14 din cadrul instituțiilor de aplicare a legilor, inclusiv Procuratură, Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate. Participarea lucrătorilor sistemului bancar împreună cu angajații sistemului de drept a fost o experiență valoroasă de cunoaștere comună a proceselor din fiecare domeniu, dar și o posibilitate de a iniția noi colaborări.

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Recuperarea activelor din corupție în Moldova”, implementat de Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC), în parteneriat cu Instituția Privată pentru Integritate Financiară (Integral) și Liga Bancherilor din Moldova (LBM). Proiectul este susținut de Inițiativa Regională Anticorupție (RAI) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crime (UNODC), finanțate de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC).