Renuntarea la libertate inseamna renuntarea la conditia de a fi om, tradarea atat a drepturilor umanitatii, cat si chiar a obligatunilor acesteia. Jean Jacques Rousseau

Centrul de analiză și prevenire a corupției

Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare
27 decembrie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare din perspectiva drepturilor omului.
Comunicat de presă la proiectul Legii pentru completarea și modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public nr.158-XVI din 04.07.2008 (art.25)
20 decembrie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii pentru completarea și modificarea Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public din perspectiva drepturilor omului.
Reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au participat la lucrările Conferinței Internaționale Anticorupție
19 decembrie 2016
În perioada 1-4 decembrie reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei au participat la lucrările Conferinței Internaționale Anticorupție   (IACC), care a avut loc   în Panama.
Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii comunicațiilor electronice
24 octombrie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii comunicațiilor electronice nr.241-XVI din 15 noiembrie 2007 din perspectiva drepturilor omului.
CAPC va monitoriza implementarea politicilor și instrumentelor anticorupție în sistemul judecătoresc
30 septembrie 2016
Chișinău, 30 septembrie, 2016. Pe parcursul a patru luni, experții CAPC vor monitoriza procesul de punere în aplicare a politicilor și instrumentelor anticorupție în cadrul sistemului judecătoresc. Monitorizarea reprezintă o parte a unui proces complex de evaluare a eficacității instrumentelor și politicilor în cadrul sistemului judecătoresc, derulat în cadrul unui Proiect implementat de CAPC în perioada iulie 2016 – martie 2017, cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. 
Lansarea Studiului privind eficiența expertizei coruptibilității 2015-2016
27 septembrie 2016
Luni, 26 septembrie 2016, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a fost prezentat Studiul eficienței expertizei coruptibilității în perioada 2015-2016. Evenimentul a fost organizat ca parte a Proiectului ” Expertiza coruptibilității proiectelor actelor legislative", implementat de CAPC în  perioada 1 septembrie 2015 – 1 septembrie 2016 cu suportul financiar al MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands .
Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare
14 septembrie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare din perspectiva drepturilor omului.
Comunicat de presă Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”
01 septembrie 2016
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupţiei (CAPC) a lansat linia fierbinte „Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale”: (022) 23 85 32; (022) 23 85 71; (022) 23 83 84.
Apel Public: Lansarea Forumului pentru Protecția Consumatorilor în Siguranța Alimentelor
22 august 2016
Vă aducem la cunoștință că Fundaţia Est – Europeană (FEE), cu suportul Uniunii Europene, realizează Programul ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fito-sanitar din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană” , finanțat de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.   Prin intermediul acestui Program a fost creată, în baza organizațiilor neguvernamentale, rețeaua de  3 Centre de Asistență a Consumatorilor,  localizate în  Chişinău, Cahul  şi  Bălţi. Scopul acestora este de a informa, consulta și acorda asistență juridică primară în ce priveşte drepturile de consumator și siguranţa alimentară a acestora. La fel, Centrele informează autorităţile competente despre depistatea cazurilor ce încalcă grav drepturile consumatorilor sau pun în pericol sănătatea acestora.
Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii privind protecția consumatorilor
18 august 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.105-XV din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor (art.1, 2, 7, ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.
Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la tineret
17 august 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii   cu privire la tineret din perspectiva drepturilor omului.
Anatolie Donciu: „Unii aleşi locali nu cunosc bine legislaţia pe sectorul de integritate, iar alţii chiar o încalcă în mod deliberat”
05 august 2016
În primul semestru al anului 2016 Comisia Națională de Integritate a inițiat 78 de controale pe numele reprezentanților administrațiilor publice locale, dintr-un total de  239 de controale .   Drept  ur mare, au fost constatate 16 cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, în care subiecții erau primari sau vice-primari și 4 cazuri în care subiecții erau președinți sau vice-președinți de raioane. De asemenea, în cazul a 2 primari CNI a constatat ne-declararea conformă a veniturilor ș i propriet ăților, iar 3 primari au fost găsiți în situații de incompatibilitate. „Unii aleși locali nu cunosc bine legislația pe sectorul de integritate, iar alții chiar o î ncalc ă în mod deliberat”, a declarat fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, care în prezent deține funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI),  într-un interviu pentru Moldova Curată. ”Sunt situații când persoanele conș tient merg la încălcarea legislației, din anumite motive. Presupun că un motiv ar fi protejarea politică, adică sunt cei care cred că n-o să  le fac ă nimeni nimic. Alții cred că nu este atâ t de grav ă situația, pentru că mai sunt ș i al ții care fac așa și nu sunt pedepsiți”, a menționat Anatolie Donciu.
Comunicat de presă la proiectul Legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privatizării fondului de locuințe; Legea despre statutul deputatului în Parlament; ș.a.)
02 august 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Legea privatizării fondului de locuințe – art.6, 11; Legea despre statutul deputatului în Parlament – art.26; ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.
CNI la final de mandat: la pescuit fără undiţă şi în locuri interzise
02 august 2016
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat legile cu privire la reformarea sectorului de integritate, iar la 30 iulie acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, la 1 august intră în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii şi a intereselor personale şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care au fost armonizate alte norme referitoare la sectorul de integritate.
Zeci de aleşi locali au fost puşi sub urmărire penală anul trecut
30 iulie 2016
În anul 2015, în privinţa aleşilor locali - primari, consilieri sau preşedinţi de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze iniţiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupţie Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupţiei în Moldova - interese.md”, desfăşurat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. 
Comunicat de presă la proiectul Legii cu privire la energetică
29 iulie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii cu privire la energetică din perspectiva drepturilor omului.
Şi-a concediat soţul ca să soluţioneze un conflict de interese
28 iulie 2016
Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. 
Comunicat de presă la proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea taxei de stat, Codul penal; ș.a.)
28 iulie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a efectuat expertiza proiectului Legii   pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea taxei de stat, Codul penal; ș.a.) din perspectiva drepturilor omului.
Comunicat de presă cu privire la expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la activitatea farmaceutică; Legea privind protecția mediului înconjurător; s.a)
25 iulie 2016
Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului   Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la activitatea farmaceutică – art.15, 19; Legea privind protecția mediului înconjurător – art.26; Legea privind apărarea împotriva incendiilor – art.23; ș.a.).
Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata la grădiniţa din localitate
25 iulie 2016
Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate.  Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.

Vizualizare toate publicațiile