ANI și CNA sesizate de Centrul de analiză și prevenire a corupției privind carențele de integritate ale candidaților la alegerile locale

7

Marți, 19 noiembrie 2019 Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) anunță depunerea sesizărilor la mai multe autorități, cu privire la actele  de corupere a votanților la alegerile locale recente, dar și cu privire la neregularitățile în averile și interesele candidaților, în scopul sancționării și prevenirii unor astfel de fapte în alegerile viitoare.

Hâncești: candidat la funcția de primar mai important pentru medici decât un copil de 4 luni

Un alt caz semnalat către CAPC vine de la o doamnă din Cărpineni, Hâncești. Aceasta a denunțat comportamentul neglijent al medicilor, care au participat la o ședință cu candidatul la funcția de primar, în timpul orelor de muncă. Mai exact, aceștia au participat la respectiva ședință cu ignorarea nevoii unei mame care a venit cu un copil de 4 luni și care avea nevoie de o ecografie. Potrivit legii, astfel de ședințe electorale nu trebuie să afecteze activitatea instituției. Prin urmare, CAPC a dat curs acestei semnalări, pe care a raportat-o Comisiei Electorale Centrale și Ministerului Sănătății, așa cum un candidat integru la funcția de primar nu trebuie să-și promoveze programul în detrimentul cetățenilor de a căror prosperitate va trebui, eventual, să se îngrijească dacă ajunge primar.

Candidat în turul doi la șefia capitalei cu mari semne de întrebare privind respectarea mai multor legi

CAPC a efectuat o analiză mai amplă a integrității unuia din candidații la Primăria de Chișinău, înainte de turul doi al alegerilor, iar sesizarea formulată a fost depusă la Autoritatea Națională de Integritate. Din datele disponibile în spațiul public, dar și cele livrate în materialele din jurnalismul de investigație, juriștii Centrului au semnalat oficial venituri nedeclarate, lărgirea averii cu multe neclarități, dar și eludarea legii –  fapt care i-a permis să ocupe și funcția de secretar al unei instituții de top și să aibă rol de purtător de cuvânt, fără ca însă să fie necesar să-și facă publice averea și interesele. Mai mult decât atât, candidatul a contractat un credit pentru o mașină de circa o jumătate de milion de lei, însă cu dobânda de 0%. Aceasta în condițiile în care astfel de dobânzi oferite de companiile auto practic nu există, ceea ce indică spre anumite neconcordanțe pe care Autoritatea trebuie să le elucideze, în baza sesizării CAPC.

Ungheni: candidat care a susținut un partid cu sume mai mari decât cele declarate

Din publicațiile făcute în presa de investigație, CAPC a raportat Autorității Naționale de Integritate cazul unui candidat la șefia primăriei din Ungheni. Acesta s-a făcut remarcat în spațiul public prin donații generoase făcute în conturile unui partid politic, în 2016, inclusiv pentru referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă – în tranșe care valorau zeci de mii de lei – la distanță de nici două săptămâni. Prin urmare, Autoritatea a fost sesizată pentru verificarea declarațiilor lui, prin prisma faptului că ar fi făcut aceste donații cu bani primiți din afara țării, ceea ce legea de fapt interzice.

În Florești, donațiile au fost făcute din bani care nu pot fi raportați la veniturile unui candidat

Un alt partid politic de asemenea a beneficiat de donații financiare, în februarie 2019, din partea unui candidat la fotoliul de primar în Florești. Dat fiind că era început de an, donația de 35.000 lei – pe care candidatul a recunoscut pentru un portal de presă că ar fi venit de la el – nu pare posibil să fi fost făcută din propriile venituri: au fost luate în calcul veniturile acestuia din anii precedenți, iar concluzia ar fi că această sumă nu putea rezulta din eventualele economii, când nu a avut salariu care să permită această donație. Prin urmare, juriștii CAPC au depus o sesizare către Autoritatea Națională de Integritate și va informa publicul despre rezultatele examinării acesteia.

Candidat cu firme care au semnat contracte cu statul, în Anenii Noi, de transportare a elevilor a zeci de licee

În Anenii Noi, un candidat la funcția de primar al orașului a făcut subiectul unei sesizări depuse de CAPC, atât la Autoritatea Națională de Integritate, cât și la Centrul Național Anticorupție. În acest caz, 2 firme ale candidatului au semnat zeci de contracte cu statul, care au generat venituri semnificative pentru acesta, în timp ce era într-o funcție superioară de conducere în Consiliul Raional Anenii Noi. Acestea țineau de transportarea elevilor, livrarea produselor alimentare, reparația clădirilor etc. Spre exemplu, doar în cazul serviciilor de reparație a drumurilor, o firmă a candidatului a avut de câștigat aproximativ 20.000.000 lei. 

Soție angajată în Consiliul Raional Basarabeasca, condus de către soțul ei, în fotoliul de Președinte

Deși un salariu lunar recent, câștigat de un candidat la funcția de primar în Basarabeasca, era în jur de 12.000 lei, acesta în anul 2011, pe când era consilier orășenesc, și-a construit o casă de peste 120 metri pătrați. Suplimentar, familia acestuia deține și un autoturism Toyota Avensis, pe care a declarat că ar fi cumpărat-o din banii de la nuntă. Pe lângă acestea, candidatul a obținut și un teren agricol. Mai mult decât atât, acesta a donat pentru susținerea unui candidat prezidențial, în 2016, peste 37.000 lei (â…“ din veniturile sale). În fine, juriștii CAPC au observat o încălcare de lege și prin faptul că soția acestuia a fost angajată la Consiliul Raional Basarabeasca, chiar dacă acesta era condus de el însuși în funcția de Președinte. Toate acestea au fost sesizate către Autoritatea Națională de Integritate, iar rezultatele examinării vor fi făcute publice de către CAPC.

Vinovații riscă să-și piardă locul de muncă

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele care nu și-au declarat corect averile și interesele riscă să își piardă locul de muncă, chiar dacă au fost alese în funcția de primar, inclusiv cu interdicția pentru 3 ani de a ocupa funcții publice sau de demnitate publică.

În scurt timp, primele răspunsuri de la autoritățile sesizate trebuie să fie prezentate către Centrul de analiză și prevenire a corupției, care îi va informa pe cei care au semnalat aceste cazuri de încălcare a legii. În așa fel, votanții devin mai atenți și acceptă mai puține ilegalități la alegeri, iar autoritățile sunt încurajate de către CAPC să aplice legea în mod real.

* * *

Acest proiect este o continuare a proiectului implementat de CAPC cu alte organizații neguvernamentale „Inițiativa civică pentru un Parlament curat 2019.” În calitate de parteneri ai proiectului se regăsesc Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente. Proiectul este implementat cu sprijinul programului „Buna Guvernare” a Fundației Soros Moldova.

Contacte:       

022 23 83 84

contact@capc.md

Lilia Ioniță, coordonator de proiect